Fazekas: tényleg silányabb árut hoznak Magyarországra

Fazekas: tényleg silányabb árut hoznak Magyarországra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Valóban rosszabb étel kerül Magyarországra - erre jutottak a vizsgálat során, amit el sem végezhettek volna, és még csak jogkövetkezménye sem lesz.

Silányabb árut kapnak a magyarok, de a vizsgálatnak jogkövetkezménye nem lesz - mondta el Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter azon a sajtótájékoztatón, amelyet a tárca azért hívott össze, hogy beszámoljon a magyar és külföldi termékek között végzett összehasonlító tesztek eredményéről. A bejelentésről készült közvetítésünket itt tekinthetik meg:

Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal, a Nébih által vizsgált ételek 70 százalékánál tapasztalható kisebb vagy nagyobb minőségi eltérés, szinte kivétel nélkül a Magyarországon forgalmazottak kárára - mondta el Fazekas Sándor. VIsszatérő jelenség, hogy a nálunk árult termékekben kevesebb a természetes alapanyag, és több a mesterséges adalék. A miniszter azt is elmondta: vizsgálják, hogy a hatásköröket hogyan bővíthetik, hogy uniós szinten is hatékonyabb lehessen a magyar fellépés.

Zsigó Róbert államtitkár arról beszélt a sajtótájékoztatón: a különböző piacokra különböző minőségben történt gyártás jelensége valóban létezik. Jellemzően osztrák, valamint olasz boltokban vásárolták a termékeket, amelyeket a nálunk árultakkal összehasonlítottak. 84 élelmiszert, 7 sört, valamint 5 kutya-, illetve macskaeledelt hasonlítottak össze. A 96-ból 71 esetben találtak különbséget, döntő többségben érzékszervvel érzékelhető volt az eltérés, de arra is volt 30-nál több példa, hogy az összetevők is eltértek.

Jellemző, hogy gyengébb minőségű nyersanyagot, több ízfokozót használnak az itt árult termékekben - mondta az államtitkár. Gyakran spórolnak a magyarországi termékeken, olcsóbb alapanyagokat használnak, miközben az árakon ez nem látszik meg - tette hozzá.

De hiába végezték el a vizsgálatot, annak hatósági következménye nem lesz, innen ez már uniós hatáskör - mondta el Zsigó. Igaz, később Fazekas Sándor azt is elárulta, hogy a megállapításokat még nem juttatták el Brüsszelbe. Arra a kérdésünkre, hogy az érintett cégek fellebbezhetnek-e, jelezhetik-e egyáltalán a kifogásaikat, az államtitkár kitérő választ adott: arról beszélt, hogy a sajtótájékoztató után a média megkapja a tételes megállapításokat, így azok nyilvánosak lesznek.

Törvényes lehetett-e a vizsgálat?

Közel száz terméket vizsgált meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), hogy kiderüljön, valóban rosszabb élelmiszer jut-e Magyarországra, mint amit nyugaton árulnak. Mindezt úgy tették meg, hogy a Földművelésügyi Minisztérium még csak most készül jogosultságot adni a Nébihnek, hogy ilyen ellenőrzéseket végezhessen.

©

A botrány még februárban tört ki, amikor a Magyar Idők egy két évvel korábbi Nébih-vizsgálat alapján arról írt: más minőségű élelmiszereket forgalmaznak ugyanazon a néven a magyar, valamint az osztrák boltokban. Nem volt minden világos a vizsgálatban már ekkor sem: azt például nem állapították meg, hogy bármelyik termék fogyasztása veszélyes volna, sőt, néhány esetben az sem volt egyértelmű, hogy ugyanazt a terméket vizsgálták-e. De a kétségek ellenére a Földművelésügyi Minisztérium bejelentette, hogy új, nagyobb Nébih-vizsgálat indul, ennek az eredményeit mutatták be ma. Kérdésünkre, hogy a két éve vizsgálat 24 termék szerepelt-e a 96-os vizsgálatban, Fazekas és Zsigó sem adott konkrét választ.

Csakhogy időközben az is kiderült: még csak ezután kaphat felhatalmazást a hatóság arra, hogy összehasonlító termékteszteket végezzen. Ez pedig aggályossá teszi a mostani vizsgálat törvényességét, ráadásul a Nébihnek arra sincs jogosultsága, hogy a külföldön beszerzett élelmiszereknél végezzen hatósági vizsgálatokat.

Kérdésünkre Zsigó Róbert azt válaszolta: a törvényből egyenesen levezethető, hogy a Nébih végezhet összehasonlító vizsgálatokat, a törvénymódosításnak viszont nincs köze a most lezárult vizsgálatnak. Csakhogy a most hatályos törvényszöveg ennek az ellenkezőjét mutatja, legfeljebb arról lehet szó, hogy most nem tiltják az összehasonlítást: a jogszabály tételesen, 21 pontban sorolja fel, mi a Nébih feladata, az összehasonlító vizsgálatokat pedig csak most készülnek betenni ezek közé.

Arra a kérdésre, hogy hogyan végezhettek nemzetközi összehasonlítást, amikor erre nincs jogosultság, az államtitkár annyit ismételt meg: a Nébih akkreditált laboratóriumában, szakemberek hasonlították össze a termékeket, emiatt ő ezt a tesztet hitelesnek tartja.

Hozzászólások