szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Újabb járványügyi szigorításokat jelentett be a kormány, majd több, mint egy napig találgathattunk, mik lesznek a pontos szabályok; a történelmi mélypontot közelítette a forint árfolyama; kiderült, hogy 31 milliárd forintot vettek ki a főváros és a kerületek kasszájából a helyi iparűzési adó megfelezésével. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Amikor már hetek óta emelkedtek a koronavírusos fertőzésszámok, a kórházban és a lélegeztetőgépen lévők száma pedig meredeken megugrott, a kormány elhatározta magát, most már ideje lépni valamit. Nem ment egyszerűen: Gulyás Gergely úgy tartott sajtótájékoztatót, hogy csak egy szűk vázlatot mondott a tervekről - részleges boltzárat és teljes iskolazárat ekkor ígért -, majd az ezt következő egy napban a Magyar Közlöny helyett interjúkból, Facebook-posztokból és politikusok félmondataiból lehetett következtetni arra, milyen lesz az életünk hamarosan.

©

A kaszinók például bezárnak – ebben része lehetett annak is, hogy a Telex megszellőztette, tömegek vannak ott komoly járványügyi biztonság nélkül, majd arról írt, hogy egy biztonsági őr meg is halt a koronavírus miatt. A dohányboltok viszont nyitva maradhatnak. A kereskedelmi szövetség több bolt nyitva tartását kérte a kormánytól, az egészségügyi szakértők pedig arra figyelmeztettek, hogy tömegnyomor lehet azokban az üzletekben, amelyek nyitva maradhatnak.

A történelmi mélypontot karcolgatta a forintárfolyam. A hetet úgy kezdtük, hogy 362 forintot kellett adni egy euróért, de innen fokozatosan gyengült az árfolyam. Péntekre aztán átlépte a 365-ös határt, sőt, egészen 367-ig gyengült. Ennél gyengébb utoljára tavaly áprilisban volt a forint.

©

Az elemzők szerint a globális hangulat elbizonytalanodása okozza a gyengülést, az infláció miatt is aggódnak, ráadásul az amerikai és a német kötvénypiacon emelkednek a kamatok, ami arra tereli a biztos hasznot kereső befektetőket.

Budapesten 73 970 vállalkozás kérte a NAV-on keresztül, hogy mentesüljön a helyi iparűzési adó felének megfizetése alól. Ez azt jelenti, hogy összesen 31,46 milliárd forinttal lesz kevesebb fővárosi szinten a helyi iparűzésiadó-bevétel. Ez az összeg ketté oszlik, Budapest 17 milliárd forinttól esik most el, míg a kerületek 14 milliárdtól.

A vidéki önkormányzatok sincsenek könnyű helyzetben. Székesfehérvár például 2,1 milliárd forinttól esik el, Miskolcon 601 milliós kieséssel számolnak, Budaörs másfél milliárd forintot bukhat, Esztergomban pedig 150 millió forinttal kevesebb lesz a városi kasszában.

A korábbi rövidebb, határozott idejű sztrájkok nem voltak hatásosak, így kedden határozatlan idejű sztrájkba léptek a Continental makói gyárának dolgozói. A cég tavaly nyáron mondta föl a 23 éves kollektív szerződést, mert elavultnak tartotta azt. Az új megállapodásról – kisebb megszakításokkal – decemberig folytak a tárgyalások, de nem tudtak egyezségre jutni.

Péntekre aztán véget ért a munkabeszüntetés, miután a cégvezetés az év végéig felajánlotta a korábbi kollektív szerződés visszaállítását. Ezt a jövő héttől érvénybe lépő új járványügyi szabályokra hivatkozva tették meg a vállalat irányítói.

A hét képe: a tesztelésre most bemutatott Mol Bubi 2.0

©
4062 egészségügyi dolgozó döntött úgy, hogy nem írja alá a szerződést, amelynek értelmében a továbbiakban nem közalkalmazotti, hanem egészségügyi szolgálati jogviszonyban dolgozik tovább – tette közzé az Országos Kórházi Főigazgatóság. Az ő olvasatukban ez siker, a most kieső dolgozói létszám nem haladja meg az éves fluktuáció időarányos részét.

A részletekből az is kiderül: az egészségügyi szakdolgozók közül 2543-an mondtak nemet az új jogviszonyra, és 842 orvos tagadta meg az új szerződés aláírását, helyettük a korábban más jogviszonyban foglalkoztatottak közül csak 420-an érkeztek.

Egy helyi vállalkozóra cserélte le március 1-jétől a hódmezővásárhelyi önkormányzat a helyi buszjáratokat addig bonyolító állami Volánbuszt, hiszen Márki-Zay Péter ingyenes helyi buszjáratokat ígért korábban. Két nappal később azonban a kormányhivatal határozatot küldött, amelyben visszavonták a szerződött buszokra az engedélyeket.

©

A Volánbusz álláspontja az, hogy nem mondták fel a 2019-től szerintük élő szerződést, sőt, ennek nem is lett volna jogalapja. A kormányhivatal szerint a hétfőtől szerdáig forgalomban lévő buszok azok a járművek voltak, amelyekre egyáltalán nem adtak ki engedélyeket, a hatósági engedélyt ugyanis hat helyett csak négy busz kapta meg, a másik kettőt a magánvállalkozó a BKK-tól bérelte. Így most, hogy az önkormányzat köteles kijelölni az új közszolgáltatást végzőt, nincs más választás, marad az állami Volánbusz Zrt. a ritkább járataival, a város számára pedig drágábban.

Közzétette a KSH a részletes számokat, hogyan jött ki az 5 százalékos GDP-csökkenés 2020-ban. Jól látszik nemcsak az, hogy a tavaly tavaszi lezárások okoztak nagy károkat, hanem az is, hogy igazán a szolgáltató szektor leállása rántotta mélybe a gazdaságot.

2021 sem indult jól, a magyar ipar gödörbe lépett, 2,8 százalékos visszaeséssel indult az év, bár legalább az egy hónappal korábbihoz képest sikerült növekedést elérni. Igaz, itt csak közvetetten a járvány az ok, a globális chiphiány miatt kellett az autógyáraknak visszafogniuk a termelésüket. A kiskereskedelmi forgalom pedig 1,8 százalékkal esett vissza, ami azt mutatja, hogy sokan spórolnak elhúzódó válságtól tartva.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vajon hol létezhet még élet a Földön kívül?

Vajon hol létezhet még élet a Földön kívül?

Magyarországra is elhozta az iskolásoknak kitalált platformját a Facebook

Magyarországra is elhozta az iskolásoknak kitalált platformját a Facebook

Bár kötelezni nem tudják, az éttermek szeretnék, ha minél előbb beoltanák a dolgozóikat

Bár kötelezni nem tudják, az éttermek szeretnék, ha minél előbb beoltanák a dolgozóikat