szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha sikeres volt az interjú és megkaptad az áhított állást, utoljára gondold jól át a döntésedet, mielőtt aláírod a szerződést.

Várd meg, amíg kezdeti örömöd lecsillapodik, majd gondold végig azokat az érveket, amelyek az új állás mellett, s amelyek ellene szólnak. Tudj meg mindent alkalmazásod feltételeiről, beleértve a munkaidőt, a fizetést, s az egyéb juttatásokat, s döntsd el, hogy számodra elfogadhatóak-e ezek a kondíciók.

Ha el kell döntened, hogy vállalod-e a munkát, tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket:

- Mennyire van szükséged az adott munkára? A körülményeket figyelembe véve mivel jársz jobban? Ha elfogadod a felajánlott állást, illetve ha futsz még egy kört, hátha találsz valami számodra megfelelőbbet.
- Jó érzés kerített hatalmába, amikor beléptél a cég ajtaján? Jónak találtad a hely légkörét?
- Érdekes és kihívásokkal teli munkára számíthatsz, vagy ismétlődő robotolásra?
- Elégedett leszel a fizetéssel, munkafeltételekkel és a juttatásokkal?
- A munka eredményeképpen közelebb jutsz majd karriercéljaid eléréséhez?
- Biztos a munkaadó anyagi háttere, s versenyhelyzetben van saját szakmai piacán belül?
- Rövidtávú munkáról, vagy végleges pozícióról van szó? Mindkét esetben döntsd el, erre van-e szükséged.
- Egyszerűen megközelíthető helyen található a vállalat, vagy órákat kell utaznod, mire odaérsz?

Ne feledd, nem kell azonnal igent, vagy nemet mondani az ajánlatra. Ha úgy érzed, szükséged van egy kis időre, hogy meghozd a döntésedet, ne rejtsd véka alá ezen szándékodat. Tudasd a munkaadóval, hogy érdekel az állás és kérj három napot, hogy meghozhasd a döntést.

Ha további kérdéseid, vagy fenntartásaid vannak a munkáról, még azelőtt kérdezz rá ezekre a munkaadónál, mielőtt rábólintasz az állásra. Ha már egyszer igent mondasz, többet nem lesz módod alkudozni a feltételekről. Tisztázd a felvetésed elején, hogy érdekel a pozíció, de néhány kérdés még tisztázásra szorul, mielőtt döntenél.

Hacsak nem vagy szorongatott helyzetben, ne fogadj el egy olyan munkát, amelyért jóval a piaci érték alatt fizetnek. A munkaadók ugyanis igyekeznek kipuhatolni azt a legalacsonyabb összeget, amelyért hajlandó vagy dolgozni, emellett kevésbé értékes munkaerőt látnak majd benned, ha olcsón adod a tehetségedet. Érdemes utánanézned, hogy mennyi a piacképes fizetés az adott pozícióban, s ezeket a számokat oszd meg a munkaadóval, s közöld, hogy hasonló feltételeket szeretnél anyagi szempontból.

- Beszélj olyan ismerőseiddel, akik hasonló területen dolgoznak, esetleg keress fel egy HR-szakértőt, vagy karriertanácsadót.
- Keresd fel az adott területet képviselő szakszervezetet, s náluk is informálódj.

hvg.hu Plázs

15 tipp, hogy jól aludjon el

Minden nem alvó további alvók éjjeli nyugalmának megzavarója. Ne feledjük, nappali cselekedeteink szorosan összefüggnek azzal, milyen az éjszakánk. A következőkben 15 praktikát olvashat, melyek segítik az alvásban és a reggeli friss ébredésben.

hvg.hu Karrier

Tipp: sms, mms és e-mail az állásszerzésben

A gyorsaság gyakran többet ér, mint az erő. Ez az állásszerzésben is igaz. Komoly előnyt jelent ugyanis, ha valaki az elsők között vagy egyenesen elsőként jelentkezik egy meghirdetett pozícióra.

hvg.hu Karrier

Tizenegy tipp a tökéletes önéletrajz megírásához

Amikor munkára jelentkezel, a megfelelően megírt önéletrajz az első lépcső, az ajtó amelyen keresztül egyáltalán beléphetsz abba a szobába, ahol az állásinterjú zajlik majd. Ezért ennek a dokumentumnak tartalmaznia kell az összes képzettségedet, ráadásul olyan formában, hogy azt sugallja: Téged érdemes alkalmazni.

hvg.hu Karrier

Tippek telefonos állásinterjúhoz

Néha logisztikai szempontból, néha azért, mert telefonos, vagy távmunkáról van szó, egyszerűbb, vagy hasznosabb az éterben lebonyolítani az új munkaerő meginterjúvolását. Tippek.

hvg.hu Karrier

Tippek a munkahelyi stressz kezelésére

Stresszes helyzetbe kerülni a munkahelyen nem feltétlenül rossz. Ha nem extrém mértékű az efféle nyomás, akár motiváló erőként is felhasználható, s megkönnyítheti a koncentrációt is. A lényeg ez esetben is - akárcsak bárhol máshol - a mértékletesség. Tanácsaink.

hvg.hu Karrier

18 tipp, hogy elismert munkaerő legyél

Bizonyos helyzetekben néha egyszerű kitűnni a többiek közül, a legtöbb esetben azonban meg kell dolgozni a sikerért. Mivel az egyes munkahelyeken különböző emberek és helyzetek adottak, univerzális recept nincs. Akad viszont néhány jótanács, amelyeket megfogadva egyszerűbb lehet számodra a sikerhez vezető út.

Figyelmeztetnek a britek: az új vírusmutáció halálosabb lehet az eddiginél

Figyelmeztetnek a britek: az új vírusmutáció halálosabb lehet az eddiginél

Beperelték az Apple-t, ezúttal a Telegram miatt

Beperelték az Apple-t, ezúttal a Telegram miatt

Két éve nem voltak hím közelében, mégis szaporodtak az új-zélandi akvárium nőstény rájái

Két éve nem voltak hím közelében, mégis szaporodtak az új-zélandi akvárium nőstény rájái