A tíz legnehezebb CAPTCHA

A tíz legnehezebb CAPTCHA

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu

A meglehetősen hosszú és nehezen kiejthető kifejezés egy még hosszabb fogalom angol...

A meglehetősen hosszú és nehezen kiejthető kifejezés egy még hosszabb fogalom angol szavainak kezdőbetűiből született.  Talán még azzal sem segítünk sokat, ha leírjuk, hogy a „Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart" (teljesen automatizált nyilvános Turing-teszt a számítógép és az ember megkülönböztetésére) mondatot takarja a rövidítés. A CAPTCHA nem más, mint egy olyan rejtvény, amelyet egy ember könnyen meg tud fejteni, egy számítógép pedig a legtöbbször egyáltalán nem. Ez a rejtvény arra szolgál, hogy egy-egy weboldalon automatikusan el lehessen dönteni, hogy élő ember vagy egy robotprogram küld-e adatokat. A CAPTCHA a legtöbb esetben egy olyan kép, amelyen torzított betűkből és számokból álló karaktersorozatot láthatunk. Az ember ezeket könnyen tudja azonosítani, és ellenőrzésként beírni.

Igazán nem állítjuk nehéz rejtvény elé a techline.hu olvasóit

A techline.hu oldalán például csak akkor lehet egy cikkhez hozzászólni, ha egy szürke pontokból kirajzolt számsort felismerünk és helyesen beírunk. Olvasóink könnyű helyzetben vannak, a mi CAPTCHA-ink viszonylag egyszerűen felismerhetők, azonban vannak olyan feladatok, amelyeket sokan és gyakran elhibáznak. A túlzott biztonságra törekedve, időnként még az emberi értelem számára is nehezen felfedezhető módon rejtik el a karaktereket, ábrákat. Az sem ritka, hogy komoly matematikai, logikai tudás szükséges egy-egy CAPTCHA megfejtéséhez. Szerencsére egyre többször lehet találkozni hangos segítséggel, azaz egy hangszóró ikonra kattintva meghallgathatjuk, mit látunk az ábrán.
Lássuk hát fordított sorrendben, melyek voltak azok a CAPTCHA-k, amelyek egy informatikus blogger, John Willis szerint,  bekerültek a legnehezebben megfejthető top 10-be. Kíváncsiak lennénk, tud-e valaki helyes megoldást adni a dobogó első helyére került rejtvényre!

A TOP 10:
10. helyezett

9. helyezett

8. helyezett

7. helyezett

6. helyezett

5. helyezett

4. helyezett

3. helyezett

2. helyezett

1. helyezett


Hozzászólások