A 10 legmerészebb Apple-koppintás

A 10 legmerészebb Apple-koppintás

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A változó siker oka, hogy ha csak nincs konkrétan minden egyes vonal/szabásminta/szín és forma levédve, akkor a...

 A változó siker oka, hogy ha csak nincs konkrétan minden egyes vonal/szabásminta/szín és forma levédve, akkor a bizonyítás nehézkes, ráadásul az apró eltérések miatt a törvény könnyen kikerülhető. Rendezünk egy filmet, amiben Batman ruhában szaladgál a főszereplő? Biztosak lehetünk benne, hogy a gatyát (Batman gatyát…) is leperelik rólunk. Használjuk ugyanazt a ruhát, de vegyük le a melléről a Batman logót, és változtassunk kicsit a szabásmintán, végül adjunk rá másféle csizmát. Máris kétesélyes lesz a jogi huzavona (ha egyáltalán eljut odáig a dolog) – holott a néző, mindkét esetben annyit fog látni filmünkben, hogy „ez tisztára olyan, mint Batman”.

Az Intellectual Property Theft (eltekintve most az illegális letöltésektől) ugyanígy működik irodalom, művészet és persze az elektronikai és számítástechnikai eszközök terén is, sőt! Ha van iparág ahol meglepően sok „véletlen hasonlóságot” láthatunk, akkor az a számítástechnika. Ki ne ismerné a kínai „olyan, mint az iPod” lejátszókat? Az ilyen esetek többsége a bíróságig el sem jut, egyrészt a fentebb ismertetett nehézségek miatt, másrészt olyan mennyiségben találkozhatunk a jelenséggel, hogy az eredeti termékek gyártóinak és tervezőinek egyszerűen nem éri meg mindenkit beperelni, akkor ugyanis napi huszonnégy órában bíróságra járkálhatnának.

Az egyik leggyakrabban másolt cég az Apple; nem véletlenül, termékeik megjelenése ugyanis nagyon sajátos (mondhatni a külső eladja a terméket). Az ilyen számítástechnikai klónokat „knock off”-nak nevezi a szleng, a legtöbb esetben a külső ugyanolyan, a belső értékek és az eszköz funkciói pedig… hát, olyanok amilyenek. Lássuk a tíz legjobb (legarcátlanabb?) Apple-koppinást!

 

A Hi7 telefon, bár nevében nem emlékeztet az iPhone-ra, a megjelenésében… nos fogalmazzunk úgy, hogy erősen inspirálta a távol-keleti gyártót az iPhone külseje. A tudását tekintve a telefon egyáltalán nem rossz, ráadásul kb. negyedannyiba kerül, mint egy igazi iPhone, menőzni pedig ugyanolyan jól lehet vele – csak takarjuk le valamivel a kínai írásjeleket a fedlapon.

 

Persze nem árt, ha beszerzünk egy MacBook klónt is a telefon mellé. A dolog egyetlen szépséghibája, hogy bekapcsolás után kiderül a turpisság, ezen a gépen ugyanis Windows fut, ami egy igazi MacBook esetében elég ritka, sőt mondhatni bűn. Hagyományos, „közepes” notebooknak azonban elmegy, ráadásul vékonyabb és könnyebb, mint az eredeti MacBook, igaz nincs is benne annyi minden.

 

A következő képen ismét  egy iPhone knock-off látható. Ennek a darabnak az érdekessége, hogy egy az egyben az iPhone dizájnt láthatjuk, mindenféle változtatás nélkül, milliméterre pontosan. Hogyan lehetséges ez? Nos, akárcsak a bevezetőben említett Batman-példa esetében, a készítők itt is éltek egy apró trükkel: minden ugyanolyan, kivéve a „Home” gombot. Ügyes…

A következő iPod-lopás olyannyira szemérmetlen, hogy még számunkra sem világos, a gyártó milyen módon úszhatta meg az Apple ügyvédeinek rohamát. Az eszköz azonban kapható, így világos, hogy valahogyan megúszták. Még az Apple logót is lelopták, ami kifejezetten érdekes, hiszen a logók/cégnevek/emblémák minden esetben védettek – úgy tűnik, ez esetben bevállalták a kockázatot. A szokásos apró különbség persze itt is megtalálható, az eredeti iPod Nano tetején nincsen gomb, ezen a klónon viszont található egy (elég nagy) kapcsológomb.

 

A következő Ipod Nano lopás annyira jól sikerült, hogy még vennék is egyet, ha lehetne kapni Európában. Az eredeti koncepciót merészen átszabták, így jött létre ez a kis hibrid.

 

Hogy legyen ellenpélda is: íme, ilyen az, amikor nem sikerül túl jól a koppintás. A képen látható, szörnyen igénytelen kivitelezésű, fekete Nano, akkor sem kellene, ha ingyen osztogatnák az aluljáróban. Ráadásul rettenetes puha, gumigombokkal és olvashatatlan, a régi kvarcjátékokat idéző kijelzővel rendelkezik.

 

A Manman nevű iPod-klón egészen igényesre sikerült. Az egyetlen szépséghibája, hogy nem igazán van rajta kezelőszerv, hiányzik az iPod védjegyének számító „tárcsa”, így elképzelésünk sincs, például hogyan lehet navigálni a menüben. Ha sikerül egyet szerezni, akkor leteszteljük!

A fenti fotón látható  az iFone névre hallgató telefon. Nem elírás, nem tévedés, ez a neve: iFone.

Mielőtt elkönyvelnénk, hogy bizony az összes klón és knock-off Ázsiából származik, tekintsük meg a képen látható MacBookot – ez bizony a HP egyik masinája. A gép olyannyira hasonlít a MacBookhoz, hogy ennek kapcsán írtunk is róla egy rövid értekezést itt.  

 

És végül ráadásnak a kedvenc, a Shenzen lejátszója – a dagi-nanó! Olyan, mint egy iPod Nano, csak éppen meghízott picikét. De talán éppen ezért aranyos.

Hozzászólások