Az oroszok amerikai űrhajósokat gyanúsítanak azzal, hogy megfúrták a Szojuz űrhajó burkolatát

Az oroszok amerikai űrhajósokat gyanúsítanak azzal, hogy megfúrták a Szojuz űrhajó burkolatát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu/MTI

Az orosz űrkutatási hivatal szerint az amerikaiak azt akarták elérni, hogy az oxigén szivárgása miatt ki kelljen üríteni a Nemzetközi Űrállomást.

Megtalálta a felelősöket a Szojuz űrhajó szivárgásának ügyében az orosz űrkutatási hivatal (Roszkoszmosz): a Kommerszant című orosz napilap szerint a hivatal amerikai űrhajósokat gyanúsít azzal, hogy szándékosan megfúrták a Szojuz falát, hogy szivárogni kezdjen az oxigén, és így végül ki kelljen üríteni a Nemzetközi Űrállomást.

A tekintélyes napilap a Roszkoszmoszból származó forrásokra hivatkozva azt írja: a szivárgás okát vizsgáló bizottság prioritással kezeli ezt a lehetőséget. A gyanú miatt az orosz űrügynökség már bekérte az amerikai űrkutatási hivataltól az asztronauták mozgását rögzítő videófelvételeket, és az űrhajósok egészségi állapotáról szóló jelentéseket.

A lap szerint az amerikai asztronauták ki akarták provokálni, hogy az ISS személyzete hamarabb visszatérhessen a Földre, és egyik beteg űrhajóstársuk megfelelő orvosi kezelést kaphasson. A sérült Szojuz űrhajót ebben az esetben leválasztották volna az űrállomásról, és hagyták volna elégni a Föld légkörében. Az amerikai űrhajósok egyébként csak külön engedéllyel léphetnek a Szojuzba, de az oroszok szerint nem kizárt, hogy ezt engedély nélkül megtették.

Az eddigi vizsgálatok szerint a szakértők nem tartják valószínűnek, hogy az űrhajó falán keletkezett apró lyukat az anyag elfáradása vagy gyártási hiba okozta volna.

Hozzászólások