Kávéval felpörgetett napelem? Ha hiszi, ha nem, működik

Kávéval felpörgetett napelem? Ha hiszi, ha nem, működik

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Kínai és amerikai kutatók megkávéztattak napelemeket, amelyek így hatékonyabbá váltak. Nem április 1-jei tréfáról van szó.

A Kaliforniai Egyetem (UCLA) és a kínai Solargiga Energy cég kutatói szerint a koffein javíthatja bizonyos napelemek hatékonyságát. Az úgynevezett perovszkit napelemekről van szó, amelynél aktív energiagyűjtő rétegként perovszkit elemeket használnak. Az ilyen napelemek egyébként sokkal olcsóbbak szilíciumos társaiknál.

A tréfásnak tűnő ötlet az egyik kínai kutatóban vetődött fel, aki azt mondta, ha az ember energiáját növeli a kávé, miért ne tenné ezt a napelemekkel? Először jót nevettek az ötleten, de utána mégis csak kipróbálták – és láss csodát, működött. A szakemberek a Joule című tudományos folyóiratban publikálták eredményeiket.

A koffein és a perovszkit közötti kölcsönhatás
©

Az infravörös spektroszkópiai vizsgálatokból kiderült, hogy a koffein vegyülete kölcsönhatásba lépett a perovszkit napelemek előállításához használt egyik összetevővel, és egy plusz réteget (molekuláris zárat) alakítottak ki. Ennek a rétegnek köszönhetően az ilyen napelemek hatásfoka 17 százalékról 20 százalékra nőtt, és termikus stabilitásuk is emelkedett. Még a kutatókat is meglepte az eredmény, akik azért figyelmeztetnek arra, hogy ez az eljárás kizárólag a perovszkit napelemeknél működik, a koffein ugyanis csak ezek egyedülálló molekuláris szerkezetében okoz változást.

[Erről hallott? Már olyan olcsó a napenergia, hogy lassan nem is éri meg mással áramot előállítani]

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások