Novemberben indul a Google videojátékos okossága, amelyhez csak internet kell

Novemberben indul a Google videojátékos okossága, amelyhez csak internet kell

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A korábbi “őszi megjelenést” pontosítva elárulta a Google, mikor indul Stadia nevű szolgáltatása. A havidíjas platformhoz szükséges háttérerőt a keresőóriás biztosítja, így nem baj, ha a felhasználó számítógépe már elavult.

A bejelentés óta találgatják a játékosok, mikor próbálhatják ki a Google Stadia nevű szolgáltatását, amely merőben más elképzelés alapján biztosít hozzáférést magas gépigényű videojátékokhoz is: a felhasználónak csak erős internetre van szüksége a játékhoz, a tartalom ugyanis azon át “folyik” a céleszközre. Mivel az erőforrásos részt szintén a Google bonyolítja, nem probléma, ha a készülék régi, a játékok minőségét nem ez határozza meg.

A Stadia indulását néhány hónapja őszre lőtte be a Google, ennél pontosabbat azonban csak most, a cég legújabb Pixel telefonjait bemutató sajtóeseményen árult el a keresőróriás: az indulás dátuma november 19., ez viszont csak azokra érvényes, akik előrendelték a Stadiához tartozó valamely előfizetői csomagot. A szolgáltatásért ugyanis fizetni kell, méghozzá havonta. (A Google saját kontrollert is gyárt a Stadiához, amely drágábban, de eleve 3 hónapos előfizetéssel érkezik.)

A Stadia első körben 14 országban lesz fogható, amelyek között Magyarország sajnos nem szerepel, de a Google már az első, konkrét információk megosztásakor tisztázta, hogy mások mellett velünk is számolnak. A terjeszkedés időpontja nem ismert ugyan, de hozzánk idén már biztosan nem jut el.

A novemberi 19-i rajt a szolgáltatásról szóló első kritikák és felhasználói tapasztalatok miatt is érdekes: a Google ugyanis azt közölte, a Stadiat mobilon és hagyományos okostévén is lehet majd használni, így a szolgáltatásra befizetők erről is pontos képet tudnak majd adni. És persze arról is: egyáltalán mennyire megbízható platformot épített a cég.

A játékokat illetően igen bőséges kínálat áll rendelkezésre, már az első naptól kezdve: többek közt a döbbenetes jó atmoszférával rendelkező vadnyugati szimulátor, a Red Dead Redemption 2, az új, 11-es Mortal Kombat, és az Assassin's Creed Odyssey várja majd a felhasználókat – és még sok más. Előbbi játékokat konzolon már kipróbáltuk, kritikáink ebben és ebben a cikkünkben olvashatók.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.