Újabb szövetségesre talált a NASA, alakul a holdra szállás

Újabb szövetségesre talált a NASA, alakul a holdra szállás

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Ausztárlia mellett Japán is bejelentkezett, hogy segít megépíteni a NASA űrállomását. A Lunar Gateway a tervek szerint a Hold körül kering majd, és az űrhajósok számára lesz ki- és visszatérési pont.

Ahhoz, hogy a NASA űrhajósokkal térjen vissza a Holdra, meg kell oldani egy igen komoly feladatot: fel kell építeni a Lunar Gateway nevű űrállomást. A tervek szerint ezt a 2020-as években tennék meg, 2026-ban pedig már négy ember fogadására lesz majd képes. Lényegében ez lesz az az "ugrópont", ahonnan az űrhajósok elindulnak majd a Holdra, és ahová vissza tudnak térni onnan.

Az már korábban kiderült, hogy az űrállomást egy nemzetközi projekt keretében építenék fel. Japán szeptemberben már jelezte, beszállna az Artemis-programba, most pedig hivatalossá vált, hogy a Japán Nemzeti Űrügynökség, a JAXA a NASA szakembereivel közösen fog dolgozni.

A The Japan Times beszámolója szerint az ország az űrállomás megépítésében vesz részt, így többek között akkumulátorokat, az életben maradáshoz szükséges rendszereket, valamint a levegőztető berendezéseket is ők szállítják majd le. Ugyanakkor a konkrét megépítésben (egyelőre) nem vesznek részt, a döntéshozók ugyanis aggódnak a magas költségek miatt.

Japán ugyanakkor nem önzetlenül segít majd megvalósítani a NASA projektjét: azt várják, hogy így megnyílik majd az út a japán űrhajósok előtt is, hogy ők is elérjék a Holdat.

A japánok mellett korábban már Ausztrália is jelezte, beszállnak a programba.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hozzászólások