Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"b7cf8378-6cc7-4dd6-933e-2276686fb6c3","c_author":"HVG","category":"kkv","description":"A pénzintézet 2027-re 40 százalékos hitelkihelyezési és több mint 30 százalékos hitelportfólió-növekedést tervez a 2024-es bázishoz képest.","shortLead":"A pénzintézet 2027-re 40 százalékos hitelkihelyezési és több mint 30 százalékos hitelportfólió-növekedést tervez...","id":"20250415_Cofidis-2024-hitel-cetelem","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/b7cf8378-6cc7-4dd6-933e-2276686fb6c3.jpg","index":0,"item":"5f444365-96df-46ff-8417-7e438a52c696","keywords":null,"link":"/kkv/20250415_Cofidis-2024-hitel-cetelem","timestamp":"2025. április. 16. 13:49","title":"Közel 25 milliárdos bevételt ért el tavaly a Cofidis","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"484e0b98-65d5-45d2-9fd9-3ab5ca6ddceb","c_author":"Parászka Boróka","category":"360","description":"Úgy kell védenünk az európai sajtokat, mint az országunk területét, a kultúránkat – figyelmeztetnek az olasz sajttermelők, akik szerint az Amerikában bevezetett vámok nem az amerikai piacokat, munkavállalókat védik, hanem a jól érlelt európai értékeket támadják. Az írek azt üzenik: több tiszteletet az ír sajtoknak!","shortLead":"Úgy kell védenünk az európai sajtokat, mint az országunk területét, a kultúránkat – figyelmeztetnek az olasz...","id":"20250417_Meloni-washingtoni-latogatasa-utan-johet-a-nagy-europai-sajthaboru","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/484e0b98-65d5-45d2-9fd9-3ab5ca6ddceb.jpg","index":0,"item":"cdb28e4c-36b3-47e1-a004-1d59094abb1f","keywords":null,"link":"/360/20250417_Meloni-washingtoni-latogatasa-utan-johet-a-nagy-europai-sajthaboru","timestamp":"2025. április. 17. 11:29","title":"Meloni washingtoni látogatása után jöhet a nagy európai sajtháború","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"33903eab-00fc-4f38-8f54-d3bb0d965461","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Egy igencsak bizarr ötlettel állt elő a Meta vezérigazgatója pár éve: az ismerősök évenkénti törlésével rázta volna fel a Facebookot. És nem ez lett volna az egyetlen érdekes gondolata.","shortLead":"Egy igencsak bizarr ötlettel állt elő a Meta vezérigazgatója pár éve: az ismerősök évenkénti törlésével rázta volna fel...","id":"20250416_mark-zuckerberg-meta-targyalas-facebook-ismerosok-torlese","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/33903eab-00fc-4f38-8f54-d3bb0d965461.jpg","index":0,"item":"e3de4b31-c0b9-4730-a832-71027d89310b","keywords":null,"link":"/tudomany/20250416_mark-zuckerberg-meta-targyalas-facebook-ismerosok-torlese","timestamp":"2025. április. 16. 19:03","title":"Mark Zuckerberg komolyan felvetette, hogy évi egyszer mindenki ismerőseit törölni kéne a Facebookon","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"1b1631e7-c64d-4d00-802c-aba3c27ec724","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"Takács Péter szerint higiéniai okokból van szükség a nejlonra. ","shortLead":"Takács Péter szerint higiéniai okokból van szükség a nejlonra. ","id":"20250417_takacs-peter-kulja-andras-foliaba-tekert-betegek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/1b1631e7-c64d-4d00-802c-aba3c27ec724.jpg","index":0,"item":"5d61cb2f-7762-4be7-9e64-2fe9f4c24d6d","keywords":null,"link":"/itthon/20250417_takacs-peter-kulja-andras-foliaba-tekert-betegek","timestamp":"2025. április. 17. 11:30","title":"Fóliába tekerve feküdtek a kórházban az emberek, az államtitkár szerint bizonyos esetekben ez a gyakorlat a sürgősségi osztályokon","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"9333d343-9eac-42de-b3e8-f80a80d2d4cc","c_author":"hvg.hu","category":"elet","description":"Szerdán tüntetést szerveztek a Kossuth térre, amiért a rendőrség megszüntette a nyomozást Lakatos Márkkal szemben. A stylist örül, hogy nem túl sokan mentek el. ","shortLead":"Szerdán tüntetést szerveztek a Kossuth térre, amiért a rendőrség megszüntette a nyomozást Lakatos Márkkal szemben...","id":"20250417_lakatos-mark-toth-gabi-tuntetes-reagalas","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/9333d343-9eac-42de-b3e8-f80a80d2d4cc.jpg","index":0,"item":"dd87aaa7-0e58-4db7-90d8-1451d793b5f3","keywords":null,"link":"/elet/20250417_lakatos-mark-toth-gabi-tuntetes-reagalas","timestamp":"2025. április. 17. 11:16","title":"Lakatos Márk örül, hogy „fél év homofób gyűlöletkampánnyal se tudtak 200 embernél többet a Parlament elé rángatni”","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"f2a20428-5a8a-4cf7-b3ad-6b69b91a8a33","c_author":"Parászka Boróka","category":"360","description":"Elérkeztünk a teljes politikai lebutítás, elhülyítés állapotához. Azon vitatkozunk, hogy Kollár Kinga többszörösen összetett mondatainak hol az eleje és a vége? Itt tart a politikának nevezett nyelvészkedés, a nemzeti küldetéstudat. Vélemény.","shortLead":"Elérkeztünk a teljes politikai lebutítás, elhülyítés állapotához. Azon vitatkozunk, hogy Kollár Kinga többszörösen...","id":"20250417_hvg-Paraszka-Boroka-Mennyi-az-annyi","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f2a20428-5a8a-4cf7-b3ad-6b69b91a8a33.jpg","index":0,"item":"d7a38beb-80b8-4470-bb35-70082b9d4f79","keywords":null,"link":"/360/20250417_hvg-Paraszka-Boroka-Mennyi-az-annyi","timestamp":"2025. április. 17. 08:30","title":"Parászka Boróka: Mennyi az ennyi?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"90b9f71f-a80a-49de-8238-d664accaf835","c_author":"HVG","category":"cegauto","description":"Őrült dolgokat követel meg ez az egészen extrém technika. ","shortLead":"Őrült dolgokat követel meg ez az egészen extrém technika. ","id":"20250416_Bugatti-Bolide-fenntartasa-koltsegek","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/90b9f71f-a80a-49de-8238-d664accaf835.jpg","index":0,"item":"5da3fd97-fc76-483a-b7c1-3989a04ac160","keywords":null,"link":"/cegauto/20250416_Bugatti-Bolide-fenntartasa-koltsegek","timestamp":"2025. április. 16. 20:20","title":"58 kilométerenként kér új abroncsokat a Bugatti Bolide és egy szett közel 3 millió forint","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"f6d66798-64d3-40ab-9ed4-0d94ffdae58b","c_author":"hvg.hu","category":"itthon","description":"A kínai hitelszerződés összes részletét, kiegészítését, módosítását és mellékletét is át kell adni.","shortLead":"A kínai hitelszerződés összes részletét, kiegészítését, módosítását és mellékletét is át kell adni.","id":"20250417_dk-kinai-hitel-ki-kell-adni","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/f6d66798-64d3-40ab-9ed4-0d94ffdae58b.jpg","index":0,"item":"a5108498-ec43-46e7-82b3-7153079db242","keywords":null,"link":"/itthon/20250417_dk-kinai-hitel-ki-kell-adni","timestamp":"2025. április. 17. 15:00","title":"Pert nyert a DK, ki kell adni, hogy milyen feltételek mellett vette fel a kormány a 400 milliárd forintos gigahitelt kínai bankoktól","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
Egyre több fejlesztés lát napvilágot, amelyek alapja az élelmiszer-hulladék. A kérdés egyedül az: amilyen környezetbarát a végeredmény, nem annyira szennyező-e az előállítása.
A világ egyik legsürgetőbb problémája a környezet védelme, a klímaválság, a fenntarthatóság. Ezekre nekünk különös figyelmet kell fordítanunk, ezért kiemelt helyen is kell kezelnünk. Innen új alrovatunk címe is: Zhvg.
Évente több mint 120 kiló élelmiszert dobunk fejenként a kukába: az elkészült ételek közel 20 százaléka szemétként végzi. Ráadásul az élelmiszer-hulladék kategóriába rengeteg dolog beletartozik a kidobott készételek és azok alapanyagai azok, amelyek esetében a legnagyobb arányban keletkezik hulladék: a megtermelt zöldségek és gyümölcsök 45 százaléka végzi hulladékként. Az élelmiszer-hulladékot egyenesen az új műanyagként emlegetik a környezeti kár szempontjából.
A pazarlás nő, de a kreatív megoldások száma is: világszerte egyre több kezdeményezés irányul arra, hogy minél jobban hasznosítsák az élelmiszer-, illetve a feldolgozás során keletkező, mezőgazdasági hulladékot.
Minden kiindulópontja azonban a szelektív gyűjtés: míg a feldolgozás során keletkező, homogén élelmiszer-, illetve mezőgazdasági hulladék hasznosítására egyszerűbb megoldást találni, az összeöntött, háztartási hulladék már alaposan feladja a leckét: az utóbbi esetben nem marad más, mint a komposztálás, vagy hogy biogázként hasznosítják a szerves hulladékot. A szelektált hulladék felhasználása azonban egyre inkább megmozgatja a kutatókat és a termékfejlesztőket, hiszen például a szépséghibás gyümölcsökből, zöldségekből a hatóanyagokat kinyerve új generációs, fenntartható kozmetikumot készítenek. Érdekes kezdeményezéseket és kreatív megoldásokat gyűjtöttünk össze, amelyek arra a kérdésre keresik a választ, hogy mi mindent állíthatunk elő élelmiszerhulladékból?
Élelmiszerhulladékból műanyag
Logikus lépés, hogy az élelmiszerhulladékból valami olyat alkossanak, amivel a műanyagot lehet helyettesíteni: így például készülnek már olyan, biológiailag lebomló tányérok és evőeszközök, amelyek a malmok működése során keletkező búzakorpából, vagy éppen kukorica-maradványokból készülnek. Ezeket akár meg is lehetne enni.
chipsboard.com
A londoni Chip[s] Board például bioműanyagokat készít a burgonya feldolgozása során keletkezett hulladékból: a Parblex névre keresztelt anyagból elsőkörben szemüvegkereteket és lakberendezési tárgyakat állítanak elő.
Egy brit tervező, Alice Potts a 2020-as év fő problémáját, egyszer használatos, műanyag maszkok újrahasznosításának kérdését ötvözte az élelmiszer-hulladékkal. Ő a környékbeli hentesektől, piacokról, háztartásokból begyűjtött maradékokból készített 2020 októberében lebomló, 3D nyomtatott, bioműanyag arcpajzsokat. Szintén a műanyag tulajdonságait utánozzák a McDonald’s dél-amerikai részlege esetében, ahol a tálcákat készítik mostantól élelmiszerhulladékból.
Nesze neked szépséghiba
A gyümölcsöknek és a zöldségeknek nem is csak az ehető részei gazdagok tápanyagokban és hatóanyagokban: a megfelelő eljárásokkal kivont összetevőkből táplálékkiegészítők, gyógyszerek és élelmiszer-tartósító szerek is készíthetőek. Az Amerikai Egyesült Államokban például a becslések szerint évente 200 millió tojás kerül a szemétbe, ebből a héjból pedig olyan, természetes bevonatot lehet készíteni gyümölcsökre és zöldségekre, amellyel el lehet érni, hogy később induljanak romlásnak. A kozmetikaipar szintén felfedezte magának az élelmiszer-hulladékban rejlő lehetőségeket: az egyébként csak szemétként végző gyümölcsökből és zöldségekből kivont olajok és összetevők magas hatóanyagtartalmú kozmetikumokat alapját adják.
Rengeteg zöldség végzi a szemétben amiatt, mert nem tökéletes és emiatt már nem tudják eladni az élelmiszerláncoknak a termelők. A FAO adatai szerint ugyanis a megtermelt gyümölcsök, illetve zöldségek 10-20 százaléka csak azért megy a szemétbe, mert esztétikailag nem tökéletes – holott ugyanolyan az ízük. Ezekből a szépséghibás, kidobásra ítélt gyümölcsökből fejlesztett ki kozmetikai vonalat nemrég egy spanyol mérnök és dizájner, Júlia Roca Vera. Ebben az esetben egy narancsból a narancslén kívül hidratáló krém, szappan és illatosító potpourri még készülhet.
krommkommer
Szintén szépséghibás gyümölcsökből és zöldségekből készít pépeket a Kromkommer nevű holland cég.
Mi minden készülhet kávézaccból?
Egy holland cég, a RotterZwam a lefőzött kávézaccon gombát termeszt, az így nevelkedett gombából pedig az ételek mellett a gombák talajt átszövő fonalából, a micéliumból erős, természetes csomagolóanyagot készít. Ebből az anyagból 3D-nyomtatással ruhák is készülhetnek, amelyekre, ha ráununk és eldobjuk őket, ténylegesen lebomlanak.
RotterZwam.nl
Magát a kávét már felfedezte magának a szépségipar, hiszen antioxiáns, tápláló és regeneráló hatása is van. Egy brit testvérpár pedig rájött, hogy a zaccból készített kozmetikumoknak még magasabb az antioxidáns tartalma: az Up Circle kozmetikumai mostanra már nem is csak az amúgy a hulladékba kerülő kávézaccot használják fel, hanem a tea, a datolya, vagy az argán feldolgozása során keletkező hulladékot is.
Élelmiszerhulladékból ruha
A divatipart a legszennyezőbbek között tartják számon, így nem csoda, hogy egyre inkább előtérbe kerülnek a fenntartható megoldások. Új generációs textíliák és anyagok hada várja már, hogy minél nagyobb szeletet hasítsanak a piacból. Az egyik legelterjedtebb, élelmiszer-hulladékból fejlesztett alapanyag az ananász héjából készült bőrszerű anyag, a Piñatex, de kísérleteznek almahéjból és kaktuszból készülő, bőrt helyettesítő anyaggal is. A 2014-ben alapított olasz Orange Fiber a citruslevek gyártása során keletkező, évi 700 ezer tonnányi héjhulladékból készít a selyeméhez hasonló cellulózszálat, amit önmagában, de más természetes szálakkal is lehet keverni. A megoldást már olyan divatcégek használják, mint a Salvatore Ferragamo olasz luxusmárka, valamint a svéd fast fashion óriás, a H&M.
orangefiber.it
Szintén a gyümölcslé készítése során visszamaradt narancshéjból készít nyersanyagot – a papír alapját adó cellulózt, valamint sűrítőanyagként használható pektint – egy holland együttműködés, a Renewi és a PeelPioneers. Egy projektjük keretében pedig a narancshéjból kinyert illóolajat természetes tisztítószerhez, a maradékot takarmányhoz használják fel.
Az építőipar irányába is kalandoznak a kutatások: zöldségrostokból szupererős betont fejlesztenek kutatók, a rizstermesztés során visszamaradt hulladék háncs szilikatartalma miatt többféle építőanyagként is hasznosulhat. De tűznek, valamint termeszeknek ellenálló, hiperkönnyű téglát is lehet készíteni élelmiszerhulladékból.
A világon minden 3. kivágott fából papír készül. A Schut Paper pedig nem másból, mint paradicsom- és paprikaszárból készít papírt, ez a Valorise: a cég által kifejlesztett alapanyagból mostanra már könyvek, étlapok, különböző brossúrák és jegyzetfüzetek is készülnek. A cég egyike Hollandia legkisebb papírgyárainak: elmondásuk szerint emiatt is tudnak nagyon rugalmasak lenni és kísérletezni. A különlegességük, hogy ez a paradicsomszár-papír többször is újrahasznosítható. A megoldás előnye ráadásul, hogy míg egy tonna, a paprgyártáshoz szükséges, fákból kinyert cellulózért nagyjából 500 dollárt kell fizetni, addig a paradicsomszárakat ingyen szerzi be a cég, hiszen a mezőgazdaság egy hulladékáról van szó. A hátrány azonban az, hogy a technológia bonyolultsága miatt drágább maga az előállítás, végső soron azonban az a céljuk, hogy árban ne legyen különbség egy hagyományos, és egy paradicsompapír termék között.
Itt is felmerül az a kérdés: attól, hogy lehet, érdemes-e. Az egyik probléma az, hogy az élelmiszer- és mezőgazdasági hulladékból készült megoldások tulajdonságaikat tekintve nem feltétlenül közelítik meg az „eredetit”. Ugyanakkor, hasonlóan a laboratóriumban előállított húsokhoz, ezeknél a termékeknél is figyelmeztettek a kutatók: ha a környezetbarátabbnak kikiáltott termék előállításának tetemes az energiaigénye, a felhasznált energiát ráadásul fosszilis forrásból nyerik, nem biztos, hogy mindenáron jót teszünk a Földdel ezeknek a megoldásoknak az alkalmazásánál.