hvg.hu Tech

Ez lesz az igazi: felhős időben is termeli az áramot az új napelem

A kanadai University of British Columbia kutatóinak egy minden eddiginél hatékonyabb napelemet sikerült készíteniük, amely megépítéséhez a kólibaktériumot hívták segítségül. Egyetlen lépés választ el bennünket a minden időben működő napelemtől.

hvg.hu Gazdaság

Piszok olcsó nálunk az áram és a gáz

Európai összehasonlításban Budapesten majdnem az egyik legolcsóbb a lakossági áram és földgáz ára. A vásárlóerőhöz mérten ugyanakkor már nem ennyire jó a helyzet.

hvg.hu Vállalkozás

Nincs elég áram nézni a vébét

Ghánában nem az a probléma, hogy a foci-vb drukkerei hol tudják megnézni nemzeti csapatuk meccsét hétfő este az Egyesült Államok ellen, hanem az is kérdéses, hogy lesz-e egyáltalán áram arra az ország bizonyos részein, hogy be tudják kapcsolni a tévéket. Az ország plusz áramot vásárol a szomszédos Elefántcsontparttól, az állam legnagyobb kohója pedig lecsökkenti termelését a meccs idejére.

hvg.hu Gazdaság

Ingyen van az áram, mégis áramszünetek jöhetnek

Az elektromos energia ára Németországban idén nyáron megawattóránként mínusz 100 euróra zuhant, azaz az áramtermelő cégeknek ennyit kellett fizetniük a hálózatüzemeltetőknek, hogy átvegyék tőlük a megtermelt energiát. Ez azért következhetett be, mivel annyi energia érkezett a szél- és a napenergia-forrásokból, hogy nem volt szükség a hagyományos erőművek termelésére.

MTI Gazdaság

Drágább zöld tarifát vezet be az Elmű-Émász

A piaci árnál 10 százalékkal drágább zöld áramot kínál a versenypiacon az Elmű-Émász csoport a környezettudatos fogyasztóknak - jelentette be Nagy Zoltán, a áramcég értékesítési igazgatója kedden a Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

MTI Világ

Gázkereskedelmet felügyelő uniós szerv jön létre

Az egységes uniós energiapiac felé vezető jelentést fogadott el az Európai Parlament. A jelentésben szereplő jogszabály a határokon átívelő gáz- és áramkereskedelmet is figyelemmel kísérő uniós felügyeleti rendszerrel egészíti ki a nemzeti szintű ellenőrzést.

1 2

A címlapról ajánljuk