hvg.hu Itthon

Mégis ott van a liberális szó a néppárti határozatban, a Fidesz meg is szavazta

És egy egész sereg másik, a Fidesznek szánt fogalom az erős civil társadalomtól a független sajtón át véleményszabadságig. A néppárti kongresszus EU-s értékekről szóló határozatának első négy mondata egy magyar ellenzéki párt közleményében is állhatna. Ehhez képest Deutsch Tamás tegnap még arról számolt be, a liberális szó kimaradt a szövegből, és ezt a Fidesz irányába tett elmozdulásként értékelte. Update: megtaláltuk a kivett liberális szót, de nincs benne sok köszönet.

hvg.hu Itthon

Pár száz embert mozgatott meg Gyurcsány tüntetése

Nagy kérdés, hogy ennél kisebb DK-s tüntetés volt-e már. Gyurcsány nem tudja, mikor fullad ki a tüntetéssorozata, de azt ígérte, ő holnap is itt lesz. A pár száz fős tömeg döntő része a beszédek végén elhagyta az Alkotmány utcát.

hvg.hu Itthon

Olyan üzenetet küldött a Fidesz-KDNP az EU-nak, hogy nem teszik az ablakba

Kőkemény üzenetben hárítják át a migránshelyzetért az összes felelősséget "az EU-ra" kormánypárti képviselők. "Brüsszel felelőtlen politikája miatt emberek halnak meg" – írja egyebek mellett Rogán Antal, Harrach Péter és Németh Szilárd. Az üzenetet parlamenti határozatban fogalmazták meg. A pénteken hatályba lépő határozat felhatalmazza a kormányt, hogy "minden lehetséges eszközzel" megvédje Magyarország határait.

Cs. B. Itthon

Ha figyel, megúszhatja a bírságot

Kicsit körülményes, de ha az ember szán rá időt, lehet, megúszhatja a gyorshajtásért kiszabott bírság befizetését – árulta el Krizsa Norbert ügyvéd a hvg.hu-nak. A rendőrök ugyanis nem mindig készítenek bizonyító erejű fotókat a sebességmérések során, vagy előfordul, hogy elfelejtenek dokumentálni egy-két dolgot.

Cs. B. Itthon

ORFK: "A rendőri fellépés a lakosságot is közvetlen veszélynek tette volna ki"

Ha kellő számban, erőszakosan lép fel egy társaság, nem kell tartania a következményektől, mert a rendőrség nem fog közbe lépni – ezt a következtetést vonta le a Magyar Helsinki Bizottság az Országos Rendőr-főkapitányság határozatából, miszerint teljesen jogszerű volt, hogy a rendőrök nem avatkoztak közbe, amikor két évvel ezelőtt szélsőjobbos tömeg megtámadta a devecseri roma családok házát.

Cs. B. Itthon

Gyorshajtásos bírság: felhagyott a jogellenes gyakorlattal a rendőrség

Kivette a közigazgatási bírságok kiszabásáról szóló határozatok szövegéből a rendőrség azt a kifogásolt részt, amelyet ugyan egy alkotmánybírósági határozat megsemmisített, de a testület visszacsempészve alkalmazta. Ezt a gyakorlatot egy alkotmányjogász törvénysértőnek mondta tavaly a hvg.hu-nak. A testület részéről akkor azt válaszolták, hogy szerintük minden rendben van azzal, hogy nem a pontos jogszabály-szöveget használják. Ugyanakkor idén január 1-jétől ők maguk módosítottak ezen a gyakorlaton.

MTI Világ

Kemény hangú Szíria-ellenes határozatot akar Ban Ki Mun

A tervezett BT-határozatnak tartalmaznia kell a következményekkel való fenyegetést is arra az esetre, ha Damaszkusz nem tesz eleget kötelezettségeinek - mondta az ENSZ-főtitkár. A határozat egyelőre az orosz ellenálláson bukott el.

MTI Világ

15 napot ad Aszadnak az ENSZ határozattervezete

A franciák által készített ENSZ-dokumentum 15 napot ad az Aszad-rezsimnek arra, hogy pontos, mindenre kiterjedő képet adjon vegyi fegyvereiről. A dokumentum előzménye az az orosz javaslat, hogy Szíria önként szolgáltassa be vegyifegyverkészletét.

MTI Világ

"Brutális támadás" – határozatban állna ki Orbánék mellett a lengyel ellenzék

A Jaroslaw Kaczynski vezette lengyel ellenzéki, jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) párt határozattervezetet nyújtott be a varsói szejmben, amelyben támogatásáról biztosította az Orbán-kormányt az Európai Parlament (EP) által elfogadott Tavares-jelentéssel szemben – adta hírül a Rzeczpospolita című konzervatív napilap hétvégi számában.

hvg.hu Itthon

Ne álljunk meg félúton! Magyarország visszautalja az EU-támogatásokat?

Gyalázatos, ami történt Magyarországgal kapcsolatban az Európai Parlamentben – mondta Orbán Viktor a Tavares-jelentés elfogadása után a közrádióban. Az Országgyűlésben a Fidesz–KDNP szavazataival el is fogadtak egy határozatot, amivel gyakorlatilag elítéljük az EP-t. Ennek azonban nincs jogkövetkezménye, így azt kérdeztük kormánypárti képviselőktől, nem kellene-e még tovább menni, például demonstratív módon visszautasítani az EU-támogatásokat.

hvg.hu Itthon

Haiderék sem csináltak olyat az EU-val, mint a Fidesz

Még nem volt példa arra, hogy egy tagállam gyakorlatilag az Európai Uniót elítélő határozatot fogadjon el, bár 2000-ben, amikor a Jörg Haider vezette Szabadságpárt kormányra kerülése miatt szankciókkal sújtották Ausztriát, az osztrák kormány egy az EU-ról szóló népszavazással fenyegetőzött. Akkor még idejében feloldották a szankciókat.

MLF Itthon

Figyelmeztetett, de átengedte az Alaptörvény 2.0-át az Ab

Átment az Alkotmánybíróságon az alaptörvény sokat támadott és nemzetközi szinten is vitatott negyedik módosítása, amely az Ab hatáskörét is szűkítette. Ugyanakkor a testület felhívta arra a figyelmet, hogy most ugyan nem bírálhatta felül az alkotmányos rendelkezéseket, de később vissza fog térni az ellentmondások feloldására.

MTI Világ

Dühösen reagált Észak-Korea az újabb ENSZ-szigorításra

Nem lesznek többé a Koreai-félsziget atommentesítéséről szóló hatoldalú tárgyalások, és Észak-Korea védelmi célból erősíteni fogja haderejét, beleértve az elrettentést szolgáló nukleáris erejét - közölte a phenjani külügyminisztérium néhány órával az után, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa szigorította az ország elleni szankciókat.

hvg.hu Itthon

Túlkapás áldozatai lesznek a Kazinczy utcai romkocsmák?

Ha éjfél után nem maradhatnak nyitva, egyáltalán nem éri meg nekik működni, így be fognak zárni – hangzott el az érintett belvárosi vendéglátóhelyek tulajdonosaitól egy a témában tartott fórumon. A VII. kerületi rendőrkapitányság és a jegyző a jogalkotói szándékkal hozott december végén sorozatos korlátozó határozatokat számos külföldön is ismert szórakozóhellyel szemben.

1 2
5G? Ugyan már! A kínaiak a 6G-n dolgoznak

5G? Ugyan már! A kínaiak a 6G-n dolgoznak

Miért lesz a kisember egy törvényszegő, korrupt rendszer híve?

Miért lesz a kisember egy törvényszegő, korrupt rendszer híve?

Megbukott a Pentagon a történetének első könyvvizsgálatán

Megbukott a Pentagon a történetének első könyvvizsgálatán

Honvédségi repülő szállította Orbánt Milánóba?

Honvédségi repülő szállította Orbánt Milánóba?

Késői, ködös üzenet - Princz Gábor halálára

Késői, ködös üzenet - Princz Gábor halálára

A DK feljelenti Orbánt a Gruevszki-ügy miatt

A DK feljelenti Orbánt a Gruevszki-ügy miatt

Gruevszki átgyalogolhatott Macedóniából Albániába

Gruevszki átgyalogolhatott Macedóniából Albániába

Gulyás Gergely: erősödik a főpolgármester szerepe

Gulyás Gergely: erősödik a főpolgármester szerepe

Idén is elmarad az igazi ősz, hétfőn már hózápor lehet

Idén is elmarad az igazi ősz, hétfőn már hózápor lehet

Zuckerberg a sajtóból értesült róla, hogy a Facebook Sorost lejárató céggel dolgozik együtt

Zuckerberg a sajtóból értesült róla, hogy a Facebook Sorost lejárató céggel dolgozik együtt

A karácsonyt még biztosan rács mögött tölti Pásztor Anna zaklatója

A karácsonyt még biztosan rács mögött tölti Pásztor Anna zaklatója

A címlapról ajánljuk