hvg.hu
Élet+Stílus
Hogyan lehet túlélni egy repülőgép-balesetet?
Mielőtt legközelebb repülőre száll, olvassa el ezeket a tanácsokat.
Vajon mit ennél, ha tudnád, hogy ez lesz az utolsó napod a Földön? Az utolsó étkezésed. Homárt, vagy sült krumplit? Mexikói tacot, vagy sajtburgert? Csupán egy fej zöld salátát? Kérnél egy pohár hideg tejet,netán egy kólát? Egyáltalán, volna étvágyad?
Legtöbbünknek, ha Ausztria, akkor egy kis Bécs kávézással, tafelspitzzel, Wiener schnitzellel; télen pedig valahol a hegyekben sielés, hüttézés, gőzgombóccal. Mi most tavasznézőben jártunk, almafavirágzás idején Kelet-Stájerországban, ami alig 3-4 órányi autóútra van tőlünk olyan természeti és kulináris kincseket rejtegetve, amikre nem is gondolnánk.
Grüner Veltriner, Riesling, Muscateller, Zierfandler, Zweigelt - nem kell különösebben pallérozott borkedvelőnek lenni ahhoz, hogy ne tudnánk azonnal, a bécsi út túloldalán járunk. Újabban azonban Budapest határait sem kell elhagynunk, hogy barangolhassunk az osztrák borvidékeken.
Arany és ezüst színekben csillogva tértek haza a magyar borok a világ legnagyobb és legjelentősebb rosé borversenyéről, amelyet április 25-27-én rendeztek Cannes-ban.
Ha valami nagyon egyszerű, de rafináltan finom ételt emlegetünk fel, szinte rendre hozzátesszük: ahogy a nagyi főzte. Hiába, az az igazi. De valahogy megfeledkezünk róla, hogy a nagymamáknak is volt mamája.
Mondhat bárki bármit az angolok konyhájáról, de ötletért és főleg stílusért nem mennek a szomszédba. Nem szólva a pubkultúrájukról.Ennek köszönhető, hogy a londoni belváros régi pubját egyik legtermékenyebb és legolvasottabb írójukról, Edgar Wallace-ról nevezték el.
Tele lesz székkel három napon át a budai Millenáris. Úgyis, mint Csíkszék, Háromszék, Marosszék, Udvarhelyszék, Aranyosszék. Székely Fesztivál május 1-3. között 100 kézműves 1000 termékével a sajttól a szalmakalapig, sörrel, borral, pálinkával, zenével, tánccal, énekszóval, mesékkel és játékokkal.
Tévedés azt gondolni, hogy a nyár kizárólag a könnyed fehérborokról, rozékról és sillerekről szólhat. A vörösek között is találhatunk az évszakhoz illő borokat. Például a kadarkát.
Az év elején a vízcsapból is a különféle trendelőjelzések folytak, még ha a gasztronómia esetében nem is csak folyékony dolgokról van szó. Volt itt minden, a malac füle-farkától a komló nélküli sörig. Mostanra kicsit letisztult a kép.
A Semmelweis Egyetem 2015-ben immáron hatodik alkalommal hirdeti meg országos borversenyét, amellyel elsősorban a tehetséges, minőség iránt elkötelezett fiatal magyar borászoknak kínál megjelenési, megmérettetési lehetőséget.
Borbár helyett tejbár, és egy sommelier, aki megtanít tejet kóstolni.
Végre tiszta erőből tombol a tavasz, a szikrázó napsütés ébresztgeti a kedvünket, rajtunk mégis levertség lesz úrrá. Mi ez? Nem lehet, hogy ez még mindig a téli fáradtság. Pedig, igen. De ha tudjuk milyen ételek, italok tölthetik fel kimerült energiaraktárunkat, akkor gyorsan átlendülhetünk a tavaszba, ami mindjárt nyár lesz.
Dr.Bussay László tavaly hunyt el, de az idén neki ítélték a Borászok Borásza díjat, így tisztelegve munkásságának, múlhatatlan érdemeinek.
A Takarékbank valamint a Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. lebonyolításában április 20-21-én zajlott le a XVII. Országos Takarékszövetkezeti Borverseny. A bíráknak bőven volt miből válogatni, a pincészetek 167 nevezéssel szálltak versenybe a "Takarékszövetkezetek legjobb fehér és vörösbora címért.
Nem kell hozzá se kanál, se villa. Akkor is készül, amikor nem kapni bele paprikát, paradicsomot. A Baranyában élő beások eledele a káposztás lecsó – ezt főzi Mautner Zsófia gasztroblgger és Tonté Barbara, a Romani Gastro egyik háziassszonya mecseki vendégségben. A Masina mesék folytatódik.
Legalábbis a New York-i International Culinary Center szerint, amely évről évre megrendezi az olívaolajak nemzetközi versenyét. Az arany és ezüst medálok mellett külön kategóriában lehet elnyerni a legértékesebb elismeréseket: a "best in class", vagyis az osztály legjobbjai soroltatnak ide. A mostani 2015-ös megmérettetésre 26 országból érkeztek minták.
A cibetmacska ürülékéből kivont baktériumokkal, laboratóriumi körülmények között sikerült luxuskávét készíteni a tajvani Nemzeti Pingtung Egyetem egy professzorának és hallgatóinak.
Nem gondoltuk volna, hogy egy gazdag amerikainak éppen a nekrológjában fedezünk fel magyar gasztronómiával kapcsolatos momentumot. Ez történt a minap, a „plazák atyjának” nevezett Alfred Taubman elhunytával. Az üzletember a magyar füstölt kolbász iránt tanúsított nagy érdeklődést.
Menyecske, kis hercegnő, papfojtó, angyalhaj. Akár egy mese szereplői is lehetnének. Leginkább egy konyhameséé, hiszen mindegyik tészta. Olaszhonban meg is van a történetük.
Szűk három hét, és felvirrad a fagylaltimádók piros betűs napja, még ha nem is így jelöli a naptár. Magyarországon harmadik éve, hogy május 8-án megrendezik a fagylalt napját, ami mellé még a kézműves jelző is odakívánkozik.
A Patrióták pártcsoport képviseletében.
Az izraeli miniszterelnök néhány órával a tűzszünet kezdete előtt intézett beszédet országa lakóihoz.
Az indiaiak utazási kedve viszont nő, de ők kerülik a Nyugatot.
Ha egy harckocsi kétszer is legördülhet a gyártósorról, akkor 600 felújított orvosi rendelőt hányszor lehet sikerként eladni?
Nem csak a száguldozókkal van baj.
Az öttusaszövetség elnökének ezüstérmét is megszépítette Gulyás Michelle aranya.