szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Gfk Hungaria felmérései évek óta ugyanazt a tendenciát mutatják: a decemberi ünnepek idején vásárolja meg a lakosság az egész esztendőben elfogyasztott pezsgőmennyiségnek valamivel több mint a felét, a virslifogyasztás pedig egy átlagos hónaphoz képest akár meg is duplázódhat ilyenkor. Ebben az időszakban mindkét termékkategória forgalmában növekszik a hipermarketek súlya, míg a diszkontok szerepe csökken.

© sxc.hu
A pezsgőkategória forgalmában egyre jelentősebb arányt képvisel, az alkoholmentes gyerekpezsgők iránti kereslet. Míg az alkoholtartalmú pezsgők és habzóborok mennyiségi forgalma 2006-ban két százalékkal csökkent, addig a kölyökpezsgők volumene ötödével nőtt.

Az otthoni fogyasztásra vásárolt pezsgőféleségeknek továbbra is több mint 80 százaléka édes,bár a  száraz pezsgők és a habzóborok volumene is számottevően nőtt 2006-ban.

A múlt év utolsó hónapjában a hipermarketek részesedése a pezsgőforgalomból 38 százalékra emelkedett, míg a diszkontoké 23 százalékra esett vissza.

Az év végi vásárlásokról elmondható, hogy a hipermarketek pezsgőforgalmának akár 60 százaléka is származhat a decemberi beszerzésekből, addig a diszkontokban ez az arány mindössze 40 százalékot ér el.

A pezsgő literenkénti átlagára 582 forint volt 2006 decemberében. A diszkontokban egész évben ezen az áron kínálták e nemes italt. Míg a hipermarketek az év többi részében magasabb – 587 forintos – fogyasztói árakkal dolgoztak.

A szilveszter másik hagyományos kedvence a virsli. E húskészítmény decemberi forgalomemelkedése ugyan a pezsgőénél mérsékeltebb, de mégis jelentős.

Az év utolsó hónapjában egy átlagos hónaphoz képest akár 70-100 százalékkal is több virslit vásárolnak a fogyasztók.

A virslit leggyakrabban a hipermarketekben és diszkontokban szerzik be a vásárlók. A pezsgőkhöz hasonlóan, azonban, ha a decembert összevetjük az év többi részével, kiderül, hogy míg decemberben a hipermarket, mint beszerzési hely, jelentősége növekszik, addig a diszkontoké csökken. Amíg a januártól novemberig tartó időszakban minden negyedik virslit valamely diszkontüzletben vásárolják meg a háztartások, addig decemberben ez csupán minden ötödik termékre igaz.

A hentesüzleteknek is kedvező az év vége,  náluk tavaly több mint két és félszer annyi virslit vásároltak a hazai háztartások, mint egy átlagos hónapban.

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Lőrincz Zsolt Gasztro

Szilveszteri malacságok: hogyan búcsúztassuk az óévet?

A szilveszteri „malackodás” nemcsak nálunk hagyomány. Franciaországban például a puhára párolt sertésfület felgöngyölik és hagymás csicseriborsóval kínálják, Németországban a ropogós malacsültet hagymás lencsesalátával eszik, Olaszországban pedig hagyományos óév-búcsúztató étek a disznócsülök lencsével.

Lőrincz Zsolt Gasztro

Hízók alkonya

Elmúlt András napja, lehet disznót vágni - mondták nagyapáink. A paraszti hagyomány ugyanis ehhez a jeles naphoz kötötte a disznóölést. Addigra beállt a csípős hideg, felhíztak az ólak röfögő lakói. S így karácsonytájt már illett gondoskodni az asztalra valóról is. Vagy ahogy egyes vidékeken a mondás tartotta: disznó mászkáljon az ünnepi káposztában.

Kovács Gábor Gasztro

Sörkorcsolya, borszánkó

Azt nagyjából tudjuk, hogy a krumpli elterjedése a Kárpát-medencében az 1780-as években kezdődött, amikor II. József adókedvezménnyel támogatta a termesztését. Arról azonban semmilyen adatunk nincs, hogy kinek jutott először eszébe lereszelni, majd liszttel, borssal és sóval összekeverve zsírban kisütni.

Gőgh Csilla Gasztro

A lovagok szigetén

Ahány nap az évben, annyi templom található Máltán, a lovagok szigetén. S mind a háromszázhatvanötnek megvan a maga védőszentje, amit a helybeliek méltóképpen meg is ünnepelnek. Tűzijátékkal, táncos mulatságokkal, s persze lakomákkal. Ilyenkor karácsony táján pedig pláne az asztalra kerül minden, ami szem-szájnak ingere.

Szikora Katalin Gasztro

Halak Tiszán innen, Dunán túl

A téli ünnepkör csöndes, szép, böjtös adventi időszakát hamarosan a karácsonyi lakomák szilveszterig érő sorozata váltja föl, amelynek egyik kitüntetett szereplője a hal.

Gasztro

Életelíxir a konyhában

Méz nagyhatalomnak számítunk, bár az egy főre eső hazai fogyasztás nem jelentős. Hogy ez változzon, ajánlunk pár mézes receptet.

MTI Itthon

Halpiac: tavalyi árakon a ponty

Nem emelkedtek a halárak karácsonyra a tavalyihoz képest: a hipermarketekben 500 és 570 forintba kerül az élő ponty kilogrammonként. Keresett fajta az amur, a busa és a pisztráng is.

Gasztro

A mestercukrász karácsonyi bejglitippje

Ha karácsony, akkor kétségtelenül eljő a bejgli szezon, ami képes akár húsvétig tartani. Évről évre megmérkőznek a családok, diósból vagy mákosból legyen több, újítsunk, ne újítsunk, a mienk jobb-e vagy a szomszédé? Netán a sarki cukrászé?

hvg.hu Gazdaság

Csokoládé szökőkút és automata a Csokoládé Szalonban

Nem mindennapi élményexpo színhelye november 30-tól hat napon át a budapesti VAM Design Center. Közép-Európa legnagyobb Csokoládé Szalonja várja a látogatókat, akiktől ezúttal nem veszik zokon, ha megfogják, megkóstolják a kiállított tárgyakat.