És akkor megint reszkethet Ausztria, mert jövünk

És akkor megint reszkethet Ausztria, mert jövünk

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Háromszázharminc pontos versenyképességi csomagot mutatott be Matolcsy György; nem jogerősen öt év letöltendő börtönre ítélték Kocsis István volt MVM-vezért; már a túl sok tao-pénzre panaszkodnak több sportklubnál. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Nem aprózta el az MNB: 330 pontos versenyképességi csomagot jelentettek be azzal a céllal, hogy 2030-ra elérjük Ausztria fejlettségének 80-90 százalékát. A nyugdíjasoknak jóléti alapot, a lakáshitelekkel kapcsolatban pedig egyszerűsített ügyintézést javasolnak. A megtakarításoknál a készpénz tartalékolása helyett az állampapírok felé terelgetnék az embereket. Ha átmennek a javaslatok, akkor drágulhat a virsli, a bacon, a hamburger és a sütemények is, a röviditalok és a cigaretta jövedéki adóját pedig megemelnék. Az egészségügyben a terv az: alanyi jogon mindenki kerüljön be a magánbiztosítói rendszerbe is, és saját maga dönthesse el, hogy mennyi pénzzel száll be a pénztárba. De az MNB abban is reménykedik, hogy 100 ezer külföldön dolgozó magyart sikerül hazacsábítani. Sőt, az az ötlet is előkerült, hogy a felnevelt gyerekek számától tegyék függővé a nyugdíjat. Parragh László minderről azt mondta: szürreálisak az elképzelések.

A héten eldőlt az is, hogy Matolcsy György maradhat a következő hatéves ciklusban is a jegybankelnök. Ugyan inkább csak formalitás volt, de a parlament gazdasági bizottsága azért meghallgatta őt. A testület előtt arról beszélt Matolcsy, hogy az MNB-nek három kiemelkedően sikeres időszaka volt eddig: az 1920-as évek közepe, a második világháború utáni újjáépítés, és a 2013-2019-es ciklus.

Elérjük 2030-ra Ausztria fejlettségének 80 százalékát?

Öt év letöltendő börtönre ítélték Kocsis Istvánt, az MVM egykori vezérigazgatóját másodfokon. Kocsis, aki 2005 és 2008 között volt az MVM Magyar Villamos Művek élén, a Pécsi Ítélőtábla szerint hűtlen kezelést követett el és sikkasztott. A végső döntést valószínűleg a Kúria fogja meghozni.

©

A 2009 óta zajló eljárás során Kocsist és társait azzal vádolják, hogy kamuszerződések révén mintegy 15 milliárd forintot lovasítottak meg az MVM-ből, igaz, ebből 12 milliárd azóta megtérült. Tevékenységüket szerbiai erőműfejlesztéssel, energianád-programmal, tanácsadói szerződéskötésekkel, s egyebek mellett szállodavásárlással összefüggésben kifogásolták.

Tíz éve indult az eljárás - mikorra lesz jogerős ítélet?

Annyi pénzt önt a kormány a sportba a tao-támogatásokon keresztül, hogy gyakorlatilag lehetetlen mindet elkölteni, ha egy klub tisztességes szeretne maradni. Egyre többen panaszolják: sok beruházást nem tudnak időre vagy az eredetileg tervezett összegből megvalósítani, Orbán Viktor szerint akár 300 milliárd forint értékben is állhatnak projektek.

A klubokat gyakorlatilag rákényszerítik arra, hogy minél több támogatásra pályázzanak, hiszen „senki nem fog elugrani az ingyenpénz elől”, különösen akkor nem, ha a közvetlen riválisaik felveszik a támogatást. Így aztán elkészítik a pályázatot új edzőpályákra, sportcsarnokra, vagy kisebb klubok egy-egy edzőterem megépítésére, majd nem találnak senkit, aki megépítené azt időre vagy a meglévő keretből. Ráadásul az építőipar árai is nőnek, a munkaerőhiány pedig az ilyen építkezéseknél is nagy bajokat okoz. Ami pedig a nagyban játszókat illeti: a sportállamtitkárság közölte, még fél évig magánál tartja a felcsúti focialapítvány papírjait, így azokat addig sem lehet kiadni a DK-nak, hiába mondta már ki bíróság is jogerősen, hogy ki kell adni a dokumentációt.

Mit kellene kezdeni a tao-pénzekkel?

A hét képe: a 2018-as reklámtorta

©

Nem kapta meg a környezetvédelmi engedélyt az M0-ás körgyűrű kiváltására szánt M100-as egyik elkerülő útja. A Tinnye és Piliscsaba közötti út második szakasza azért lett volna fontos, mert így tudták volna megoldani, hogy a budapesti körgyűrű Esztergom felé kanyarodhasson el. 

A kormány lépései miatt egyre követhetetlenebbé válik az M0-s fejlesztésének folytatása. A decemberben bemutatott terv az, hogy nem építik meg a 10-es főút és az M1-es autópálya közötti szakaszt, helyette inkább megvalósítják az M100-ast, amellyel előbb-utóbb találkozna majd a 10-es utat kiváltó M10-es autópálya. Csakhogy az M10-esre még nem különítették el a pénzt, most pedig az M100-as ötlete is bajba kerülhet.

Melyik évtizedben készül el az M0-ás?

Világszerte a mai napig nyugdíjban részesülnek a náci Waffen-SS egykori tagjai – derült ki egy, a belga parlamentnek benyújtott dokumentumból. A német Bild kiderítette: Európában szinte minden ország érintett, Magyarország 48-an részesülnek ilyen juttatásban.

Az viszont korántsem biztos, hogy olyanok kapják ezt a pénzt, akik önként jelentkeztek az SS-be. Ugyanis 1944-ben már kényszersorozással töltötték fel a testületet, a Magyarországon élő svábokat pedig például eleve nem a hadseregbe, hanem az SS-be hívták be.

Maradjon ez így?

Magyar találmány a kutyahám, amely az 1990-es években indult kis céget, a JULIUS-K9-t milliárdos vállalkozássá tette. Az 500 alkalmazottat foglalkoztató cég azonban bajba került: a koppintott termékek elözönlötték a piacot. Sebő Gyula, a vállalat alapító ügyvezetője azt mondta kérdésünkre: évente 200 millió forintnál is többet költenek iparvédelemre.

©

Sebő úgy számol: ezen a költségen felül csak Európában legalább évi 100 millió forint bevételkiesést okoznak a másolatok. A kérdés hasonló a kutyahámoknál, mint a kólásüvegeknél: megkülönböztethető-e két forma, ha nincs rajta a márkanév? A vállalat most európai bírósági fórumokon is keresi az igazát.

Ön mit venne?

„Most megint építsünk nagy házakat, mert kapunk rá pénzt? Aztán majd néhány év múlva itt állnak azok is üresen, mert a gyerekeink is elmennek, ha nem lesz munka” – mondta egy férfi Csanádpalotán, amikor a falusi csokról kérdeztük. Az alapvető probléma szerinte az: elérhető távolságban levő munkahelyek nélkül semmit nem ér az egész.

A falusi csok minden részletét nem ismerjük, de annyi már lehet tudni, hogy az a korábbihoz képest nagyobb támogatást jelenhet a nagycsaládosoknak. Nem csak a falusiak, a szakértők is úgy látják, hogy nem ez a legjobb megoldás. Zsiday Viktor például arról írt, hogy így a pénztelen gyerekes családok helyi munkalehetőség híján naponta órákat ingáznak, ahogy az is, aki a városba hordja iskolába a gyerekeit.

Mi lesz a falusi csok sorsa?

Ha ezt a cikket érdekesnek találta, van még: kövesse és ha tetszik, ossza meg ismerőseivel a gazdasági rovat Facebook-oldalának bejegyzéseit! 

Hozzászólások