A Johnson & Johnson vakcinájával márciustól olthatnak az Egyesült Államokban

A Johnson & Johnson vakcinájával márciustól olthatnak az Egyesült Államokban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Beadták a kérelmet a vészhelyzeti engedélyeztetésre, de az oltóanyagot a CNN szerint még február végéig vizsgálja az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal.

Beadták a Johnson & Johnson (Janssen) koronavírus elleni védőoltásának vészhelyzeti forgalomba hozatal iránti kérelmét az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatalhoz (FDA) csütörtökön – számol be a CNN. Engedélyezése esetén ez lehet a harmadik forgalomba kerülő védőoltás az országban, a Pfizer és a Moderna termékei után.

A vakcinát vizsgáló FDA-bizottság február 26-án ül össze. Ekkor fogalmazzák majd meg azt az állásfoglalást, amely alapján a hatóság meghozza a döntését. A CNN szerint ez azt jelentheti, hogy márciustól kerül forgalomba az oltóanyag.

Ebből a vakcinából egyetlen adag elég a védettséghez. A vakcina 3-as fázisú tesztelése december közepén zárult. A gyártó szerint a termékükkel elért védelem a Covid-19-betegség mérsékelt és súlyos formái ellen 72 százalékos volt az Egyesült Államokban, 66 százalékos Latin-Amerikában és 57 százalékos Dél-Afrikában.

Amennyiben a vakcinát engedélyezik az Egyesült Államokban, majd beadják legalább egymillió embernek, akkor Magyarországon is könnyen megkaphatja a felhasználási engedélyt egy januári kormányrendelet-módosítás alapján, ha azt bármely EGT, uniós vagy tagjelölt országban is használják. Ebből a vakcinából 4,36 millió adagot kötött le a magyar kormány.

Az amerikai kormány 100 millió adagot rendelt az oltásból. A Johnson & Johnson szerint ezt júniusra le is szállítják.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) januárban közölte, hogy elkezdték az oltóanyag vizsgálatát.

Hozzászólások