hvg.hu
Élet+Stílus
Sebestyén Balázs: „Nagyon nagy a baj az országban”
A műsorvezető arra biztatja a követőit, hogy segítsenek a nélkülözőkön.
A Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztivál keretében 16. alkalommal kóstolhatjuk nem csak Magyarország, hanem a világ számos külföldi pincészetének legízletesebb borait. A szeptember 5-től 9-ig tartó fesztiválon az idei díszvendég Dél-Afrika.
Budafok egykor az önálló buda-sashegyi borvidék része volt. Borászai legújabban már távolabbra tekintenek, s a Kárpát-medencei Borászati és Kulturális Központ létrehozásán munkálkodnak. Így e hét végén az immáron 18. alkalommal megrendezendő helyi pezsgő-és borfesztivál egyúttal a Kárpát-medencei borászok találkozója is.
Aki figyelemmel kíséri Budapest gasztronómiai térképének alakulását, bizonyára értesült róla, alig két hónapja egy új olasz étterem nyílt a Rózsadombon. Szájról szájra járt a hír, hogy ígéretes hely. Utánajártunk…
Egy londoni pékségben1666. szeptember 2-án tűz ütött ki. Az erős szél és a hosszú ideje tartó forróság miatt a lángok gyorsan terjedtek tovább, és három nap leforgása alatt a Temze északi partján fekvő városrész (a mai City) négyötöde elpusztult. A több mint 13 ezer leégett ház egyike volt a Ye Olde Cheshire Cheese nevű fogadó.
Párkány – azaz a Slovenska Matica-t alapító Stur után Sturovo - a Mária Valéria Dunahíd 2001 őszi átadása óta igen kedvelt célpontja a magyar sörisszáknak és nagyevőknek.
Édes, erős-pikáns, esetleg picit savanykás. Készülhet különféle zöldségekből, gyümölcsökből, gazdagon fűszerezve. Így jellemzi a mostanság nálunk is egyre népszerűbb fúziós konyhák különleges csemegéjét, a csatnit az Encyclopedia Britannica. A hindi eredetű szó – chutney – jelentése: nyalni. És valóban, aki megkóstolja valamelyik változatot, megnyalja utána mind a tíz ujját.
Manapság semmi különös nincs abban, ha csak úgy átugrunk Bécsbe. Különösen hosszú hétvégéken. Csak kicsit korzózni, megnézni egy kiállítást, bevágni egy jókora bécsi szeletet, pár ropogós virslit, inni egy kávét a Demelnél, tortát uzsonnázni a Sachernél, a vacsorához friss, ropogós császárzsömlét hazahozni.
Európát nevezte az amerikai McDonald's gyorsétkeztető lánc legfontosabb növekedési piacának a vállalat operatív igazgatója.
Nem elég, hogy a gulyásnak „múzeumot” csináltak Bécsben, még a rétessel is saját országimázsukat építgetik.
A nyár hamvas gyümölcse a barack. Persze ez is frissen, nyersen a legfinomabb, a legegészségesebb. Gyakorló háziasszonyok legfeljebb krémlevest rittyentenek belőle. A profi szakács szerint a barackkrémlevesnél élvezetesebb a frissen készült ivólé. Az asztalra pedig izgalmas ízvariációkban vonulhat fel a barack. Erre ad példákat - némi történeti háttérrel - Dunszt Zsolt, az Aranyszarvas-Gomba Kft. séfje, grill világbajnok.
Egyre többen, egyre többet, egyre gyakrabban isznak valamilyen alkoholos italt a hazai háztartásokban. A Gfk Hungária legfrissebb háztartáspanel vizsgálatának eredményei azt mutatják, hogy egyre inkább a hétköznapi fogyasztási szokások része lett például a borozás. Az utóbbi három évben minden szeszes italnak nőtt a forgalma, köztük a boroké is. A vevők igényessége pedig átformálta a piacot. A borkultúra mára valóban föllendült: a minőségi termékekből vásárolnak többet az „otthonivók”.
A világ egyik legismertebb sörmárkája a Budweiser, mivel ezen a néven nemcsak a csehországi Budejovicében, hanem az amerikai Saint Louis-ban is főznek sört. A sörgyártó óriás, az amerikai Anheuser-Busch már régebben szemet vetett a dél-csehországi gyárra.
A kedvenc étel nagyobb örömet okoz a férfiaknak, mint a szex. Ez a végeredménye annak a közvélemény-kutatásnak, amit a Playboy című férfimagazin német változata készíttetett.
Felnőttként hajlamosabbak az elhízásra azon gyermekek, akiknek az édesanyja a terhesség és a szoptatás alatt gyorséttermi ételeket evett - állítja egy friss tanulmány.
Valószínűleg ez a legegyszerűbben elkészíthető szénsavas üdítő. Az ember csak önt egy kevés sűrű szörpöt a pohár aljára, nagy lendülettel szódavizet spriccel bele, és kész. Akinek van késztetése, jégkockát, szívószálat is tehet az italába.
Különleges termékkel építi tovább világhírű brandjét és népszerűsíti ízesített ásványvizeit a Szentkirályi Ásványvíz Kft.: az egészségtudatosság jegyében tevékenykedő vállalat természetes gyümölcs-alapanyagokból készülő, alacsony kalóriatartalmú rágógumit dobott a piacra.
Magyarországon az április-júliusi időszakban közel 11 milliárd forint volt a jégkrémek kiskereskedelmi forgalma, az eladott mennyiség meghaladta a 16 millió litert a Nielsen Piackutató Kft. adatai szerint.
A lecsó annyira alapétele a magyar konyhaművészetnek, hogy a legtöbb szakácskönyv nem is foglalkozik az elkészítésével. És amelyik mégis, az röviden elintézi azzal, hogy az üvegesre pirított hagymára ráborítjuk a paprikát, majd rövidest a paradicsomot, sózzuk és ezt az egyveleget megfőzzük.
Az egészségtudatos fogyasztók régiójába kalandozott a Red Bull gyártója. A külföldi piacon már korábban megjelentek Kombucha, Kefír és Ginko névre keresztelt üdítőitalai, melyeket néhány napja nálunk is forgalmaznak. Igaz, egyelőre csak az újonnan megnyílt pesti luxusgyorsétterem, a Vapiano italkínálatát színesítik.
Már Erasmus is megmondta : „Egy ügyes szakács jó vacsorát tud készíteni köszörűkőből is.” A hálás elő- és utókor pedig feltalálta mindenkori kőlevesét - ami esetünkben kenyérből van.
A kismamáktól 50-200 ezer forintot kértek, a pénzt számláikra utaltatták.
Mutatjuk a HVG Diploma 2025 oktatói részrangsorának első tíz helyezettjét, ami idén valójában tizenegy.
Nézeteltérések alakultak ki az igazgatótanács és Tavares között, megköszönték a munkáját.
Egy szemtanú szerint egy bírói döntés nyomán szabadultak el az indulatok.
Ha egy harckocsi kétszer is legördülhet a gyártósorról, akkor 600 felújított orvosi rendelőt hányszor lehet sikerként eladni?
Nem csak a száguldozókkal van baj.
Az öttusaszövetség elnökének ezüstérmét is megszépítette Gulyás Michelle aranya.