hvg.hu Élet+Stílus

Libanon lehet az első arab ország, ahol nem bűn a homoszexualitás

A jelenlegi libanoni jogszabályok szerint “a természet rendjével ellentétes cselekedet” elkövetőit megbírságolhatják, vagy akár börtönbüntetésre is ítélhetik. A rendőrség Libanonban így sokakat nem egyszer az utcára elrabolva zár rács mögé, akár csak a külseje alapján, ám most fordulat jöhet.

Torontáli Zoltán Gazdaság

A NAV megkéri a fuvarozókat, hogy dobják fel magukat

Ha szabálytalanul végzi a tevékenységét, akkor legyen szíves ezt előre bejelenteni az adóhatóságnak – tartalmilag ezt jelenti a furgonnal fuvarozók számára egy jogszabálymódosítás. Megmutatjuk, mi a valódi értelme ennek.

Torontáli Zoltán Gazdaság

Biciklilopás miatt vissza kell fizetni a csokot, gyilkosság miatt nem

Ha nem jön össze a vállalt gyerek, mégis lehet, hogy megússzák a párok, hogy vissza kelljen fizetni a felvett 10 milliós csokot, csak a járási hivatal jóindulatára van szükség. A csokkal megvett lakást kiadni tilos lesz. Elvileg 10 évig ott kell laknia az egész családnak a csokos új ingatlanban, de ha nagykorú lesz a gyerek, vagy tanul, vagy máshova kell menni dolgozni, azt megengedi a jogszabály. A kiskapukat elkezdték bezárni, de piti bűnök miatt is ugorhat a csok, ráadásul büntetőkamattal növelten kell azt visszaadni.

hvg.hu Itthon

Orbánék új rekordot állíthatnak fel

Várhatóan minden eddigi rekordot megdönt idén a hazai jogalkotás – derült ki az Opten jogi adatbázisából. A törvények száma 2011-ben lépte át a kétszázas határt, 2012-ben 223 törvénnyel zárult az év, idén pedig már eddig 136 törvényt fogadtak el.

MTI Plázs

Jogszabályban garantálnák Balogék a védőnők béremelését

Jogszabályban kívánja garantálni az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy a védőnők megkapják béremelésüket - mondta Lengyel Györgyi, a minisztérium közigazgatási államtitkára csütörtökön, a védőnők napja alkalmából rendezett ünnepségen Budapesten.

MTI Itthon

Ha elkészülnek a jogszabályok, szeptemberre meglesznek a tankönyvek is

A Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó (NTK) felkészült a változásokra, és ha időben megszületnek, kivitelezhetőek az új szabályok, akkor a szeptemberi iskolakezdésre elkészíti és eljuttatja kiadványait az intézményekbe - emelte ki Kiss János Tamás, a nevet változtató, korábbi Nemzeti Tankönyvkiadó vezérigazgatója csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

MTI Itthon

Záporoznak a panaszok az ombudsmanhoz

Idén az átalakult ombudsmani rendszer első évében 25 százalékkal növekedett az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának küldött panaszok száma.

hvg.hu Vállalkozás

A családi vállalkozások túlélése múlhat a kiszámíthatóságon

A gazdasági válság okozta mindennapi nehézségek és a jövő bizonytalansága által meghatározott gazdasági helyzetben a jogszabályi környezet biztonsága lehet az, ami szinte befektetés nélkül hajthatna hasznot a gazdaságnak. Kiszámítható környezetben a hazai vállalatok hosszú távra tervezhetnek, és nagyobb eséllyel találják meg a növekedés útját.

MTI Világ

Brüsszel a héten kiértékeli a magyar jogszabályokat, de csak változtatás esetén tárgyal

Az Európai Bizottság továbbra is "még e hét vége előttre" ígéri annak az elemzésnek az elvégzését, amelynek során a nemrégiben elfogadott magyar törvényeket vetik össze az EU jogi előírásaival - tájékoztatta az MTI-t csütörtökön a testület sajtószolgálata. Olli Rehn a magyar pénzügyi segítségkérésről folyó tárgyalások folytatását függővé tette a magyar jegybanktörvény olyan értelmű módosításától, amivel biztosítható a jegybank függetlensége.

1 2 3 4

A címlapról ajánljuk