szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lezárult a takarékok integrációja, elindult a műanyagmentes július és turbófokozatra kapcsolt a sokadik magyarországi sportcsatorna. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Amivel eddig csak fenyegetőztek, úgy tűnik, most meglépik: korlátozzák az airbnb-s lakáskiadást, jelentette be a kormány. A terv ugyan komoly indulatokat szított a kiadók körében és a turisztikai ágazatban, ám nagy a bizonytalanság körülötte: a kormány ugyanis kitalálta, hogyan is szigorítana, ám azt az önkormányzatokra bízná, meglépik-e ezt. Az önkormányzatok egyelőre tanácstalanok, azt mondják, várják, pontosan mi is szerepel majd a javaslatban.

Erről egyelőre annyit tudni, hogy az Airbnb-zést egy naptári évben 120 napra korlátoznák. Mint összeállításunkból kiderül, hasonló korlátozás a világ több országában él, sőt, van, ahol ennél is szigorúbban kordában tartják a rövid távú lakáskiadást – más kérdés, hogy bárki komolyan veszi-e ezeket az intézkedéseket.

Ön mit kezdene az Airbnb-vel?

Amíg a budapesti belvárosban az Airbnb miatt forrnak az indulatok, a kormány már egy újabb harcra készül: az EU állam- és kormányfői jövő héten dönthetnek a következő hétéves költségvetésről és a koronavírus miatt hozzácsapott, az Európai Bizottság által felvett hitelből finanszírozandó, 750 milliárd eurós helyreállítási alapról. A csúcs elé kerülő kompromisszumos javaslatot pénteken mutatta be az Európai Tanács elnöke, Charles Michel, ebből az is kiderült: ragaszkodnak Brüsszelben ahhoz, hogy a pénzek kifizetését a jogállamiság és az uniós alapértékek tiszteletben tartásához kössék. Hasonlóan nyilatkozott szerdán az Európai Parlamentben az EU soros elnöki címét betöltő Németország kancellárja, Angela Merkel is.

©

A magyar kormány pedig kiélesítette kommunikációs fegyverét: csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, péntek reggel Orbán Viktor miniszterelnök beszélt arról, hogy ez elfogadhatatlan, majd a Fidesz-KDNP frakcióvezetői Kövér László házelnökkel kiegészítve egy országgyűlési határozati javaslatot nyújtottak be arról, hogy Orbán a jövő heti csúcson nem fogadhat el olyan javaslatot, amiben szerepel például a jogállamiság kérdése. Ahhoz, hogy a magyar közvélemény is "értse" a kormány érveit, a vezetés a csúsztatásoktól sem riad vissza.

Ön szerint ki a hibás?

Pedig a pénzre szükség van, hiszen távolról sem ért még véget a koronavírus-járvány okozta válság. A pénz pedig nem mindenkinek jön - ezzel kellett szembesülniük a turizmusban dolgozó kisvállalkozóknak is. Úgy érzik, magukra hagyta őket az állam, a járulékkedvezmény és a bértámogatás ugyanis június 30-ával kifutott, a korábban beígért milliárdos állami vis maior támogatásról azonban kiderült: még a kiírásig sem jutott el a pályázat.

Mindezt úgy, hogy ez az első ágazat volt, amelyről tudni lehetett, a földbe állhat, amit megerősítettek a KSH héten kiadott, májusi adatai is: a külföldi turizmus már a második hónapban 99 százalékos visszaesést produkált az előző év hasonló időszakához képest.

Persze túlzás lenne azt állítani, hogy az állami keretből senkinek nem jut: a kormány önti a milliárdokat az ágazatba a Kisfaludy programon keresztül, illetve az idegenvezetők számára, ám abból a keretből épp Budapestre nem jut, pedig itt okozta a legnagyobb gondot a külföldiek elmaradása.

Ön szerint hogyan kellene segíteni a turizmust?

©

A hét képe: a passió-karamellt szavazta meg az év fagylaltjának a Magyar Cukrászok Országos Ipartestülete

Van azért, amire nem sajnálja az állam a pénzt: a Mátrai Erőművet 2019 végén 17,4 milliárd forintért vásárolta meg Mészáros Lőrinctől, aki csupán két évig volt Visontán, ám a munkások - akik közül sokan már évtizedek óta dolgoznak a korábban Gagarinnak nevezett erőműben - már azt mondják: nyugodtabbak, mióta nem ő a tulaj. A korszerűtlennek ítélt erőmű szenes blokkjait jó párszor le akarták már állítani, de több ezer ember megélhetéséről van szó.

Megnéztük, mit kapott az állam a milliárdokért, visontai képes riportunkat itt olvashatja.

Ön szerint megérte megvenni a Mátrai Erőművet?

Mészáros Lőrinc persze nem maradt tulajdon nélkül a Mátrai eladása után sem. Egy olyan bankfúzióban is érdekelt, amely az OTP legnagyobb kihívója lehet - akár rövid távon is. Szakértők ugyan kételkednek abban, hogy a Mészáros-közelinek tartott Vida József vezette Takarék Csoport, a Mészáros többségi tulajdonában levő MKB és az egyelőre állami kézben levő Budapest Bank reménybeli egyesülése hamar végbemehet, olyan nagyok a különbségek a három hitelintézet között, azonban a lapunknak nyilatkozók szerint egy dolgot nem szabad figyelmen kívül hagyni: a kormányzati hátszelet. Márpedig ha Orbán Viktor akar valamit, azt véghez viszi, akár már a 2022-es választás előtt.

©

A Takarék mindenesetre a héten azt közölte: lezárult a takarékszövetkezeti integráció. A 2013-ban kezdődött folyamatot politikai viták kísérték, sőt, ehhez köthető a bankárháborúként emlegetett epizód is, amikor Demján Sándor megvádolta az FHB akkori vezérét, Spéder Zoltánt, mondván, azzal, hogy a takarékok beszálltak a masszívan veszteséges bankjába, kifosztja a rendszert. Az integráció lezárásához ugyanakkor az is kellett, hogy a bejelentés előtt két nappal a strasbourgi emberi jogi bíróság elutasítsa a részvényesek beadványát. Akárcsak Demján, ők is úgy ítélték, a 2013 nyarán elfogadott szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvény sértette a tulajdonhoz való jogukat, ezzel kárt okozott a szövetkezetek gazdáinak.

A komoly informatakiai fejlesztést igénylő összeolvadás persze nem ment tökéletesen: egy technikai hiba miatt órákig elérhetetlenek voltak a július 10-én érkező nyugdíjak a bank ügyfelei számára.

Ön szerint siker a takarékok integrációja?

A hét üzlete azonban nem ez volt: hétfőn jelentették be, hogy a márciusban indult Arena4 sportcsatorna vette meg az NFL közvetítési jogait. Úgy tűnik, a legnagyobb magyar sport a tévécsatornák közötti viaskodás, hiszen az Arena4 indulásával már öt cég tíz csatornája verseng egymással Magyarországon a sportesemények közvetítési jogaiért - már azokért, amelyeket nem visz el a hozzájuk képest szinte korlátlan mennyiségű pénzből gazdálkodó MTVA. Arról írtunk, elbír-e ennyi tévét a piac.

Ön hány sportcsatornán néz közvetítéseket?

Koronavírus ide, koronavírus oda, az idén sem marad el a műanyagmentes július. A körülmények azonban alaposan felforgatták a mozgalmat, és nem csak azért, mert idén szívószálak helyett egyszer használatos szájmaszkokat sodor ki a tenger. Több üzletben és vendéglátó-helyiségben a fertőzésveszély miatt pedig sokáig nem engedték, hogy saját zsákba, dobozba vásároljunk. A koronavírus-járvány felforgatta azt, ahogy az egyszer használatos műanyagokra gondolunk. Aktivistákkal és csomagolásmentes boltok vezetőivel beszélgettünk arról: búcsút kell mondanunk a csomagolás- és műanyagmentes életnek?

Több műanyag-hulladékot termel a járvány óta?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vidám videót osztott meg Zentéről édesanyja

Vidám videót osztott meg Zentéről édesanyja

Majdnem elgázolt két embert egy autós az Alkotás úton – videó

Majdnem elgázolt két embert egy autós az Alkotás úton – videó

Évekre biztosíthatja a jólétét, aki nagyot megy az idei Bajnokok Ligájában

Évekre biztosíthatja a jólétét, aki nagyot megy az idei Bajnokok Ligájában