Kapható az iPad – vajon venni fogjuk?

Kapható az iPad – vajon venni fogjuk?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Sokat írtunk az iPad-ról, már akkor is, amikor még a nevét sem tudtuk.

Sokat írtunk az iPad-ról, már akkor is, amikor még a nevét sem tudtuk. Később kiderült, hogy iPadnek fogják hívni, nem lesz benne multitasking és flash, ellenben nagyon felhasználóbarát lesz.

Végre valahára megjelent a várva-várt tablet, az ilyenkor szokásos hisztériával egyetemben, volt például, aki huszonnégy órát állt sorban csak azért, csak hogy az elsők között kaphassa kézhez. A sorban álló és a boltok előtt tábort verő rajongókról nekünk a wow-fanatikusok  jutottak az eszünkbe, mindenesetre le a kalappal az Apple előtt, hogy képes ilyen hisztériát kiváltani egy tábla-PC-szerűséggel – szó se róla, a marketing nagyágyúi ők. Leszámítva most a hype-ot, lássuk címszavakban, milyen is lett az a bizonyos iPad?

Spock már tudja - előbb utóbb mindenkinek lesz otthon egy

A technikai paramétereket már a bejelentés napján megírtuk. Ami esetleg érdekes lehet, hogy az eszközből már az első két óra alatt 50 ezer darab fogyott, ami elég jónak számít.

Az első nap végére már több mint 120 ezer darabot értékesítettek (más források szerint 200 ezer) – az előjelek alapján az iPad tehát sikeres, a lendület valószínűleg nem fog megtörni. Tekintve, hogy az iPad 500 és 800 dollár körüli áron mozog, az előállítási költsége pedig kb. 230 dollár, Steve Jobs valószínűleg már a kezét dörzsölgetve úton van a bankba, hogy újabb házakat és autókat vásároljon. Az iPad ugyanis siker lett, és siker is lesz, pár év múlva együtt fogjuk emlegetni az iPoddal, de még az is lehet, hogy elfeledteti a kultusszá vált lejátszót, és gyermekeink, unokáink már csak az iPadre fognak emlékezni. 

Steve elég szép haszonkulccsal dolgozik - szíve joga...

 Akár szeretjük az Apple-t, akár nem, egyvalamit el kell ismernünk: az iPad, minden hibája ellenére egész egyszerűen jó . Oké, még sztereó hangszóró sincsen benne, két hangszóró van ugyan, de 1mm-re egymástól, ami minden csak nem sztereó - nem baj, legalább monó zenéket tehetnek a fejlesztők az iTunes-en elérhető játékokba, spórolhatnak az OGG konverzión:-) De mégis, az iPad - jó. Hogy pontosan miért is jó, azt nemsokára érkező tesztünkben kielemezzük, körvonalakban a lényeg: olyan, mint amikor először láttunk iPodot, csak ez most számítógép és nem zenelejátszó.

Az egyszeri felhasználó, még akkor is, ha még életében nem látott számítógépet -  kézbe veszi az iPadet, és harminc másodperc múlva használja: böngészik, levelezik, zenét hallgat, filmet néz. Kicsit olyan hatása van, mint a gyermekkorunkban látott scifi-filmek eszközeinek: megfogod, használod, működik. Nem kell kézikönyv, nem telepítesz/állítgatsz, nem fagy le, látványos, csillog-villog és nagyon „trendi”. És ami a lényeg: ez mindenkire vonatkozik, akár ért a számítástechnikához, akár nem . Sőt, ha életében nem látott még számítógépet, akkor is érvényes: kézbe veszi, használja. Pont.

Megfogod, használod. Pont. Ennyi. Tényleg.

 Pontosan ez az, ami miatt az iPadet még sokáig emlegetni fogjuk, a számítástechnika ugyanis nem új korszakába lépett, hanem előző formájában megszűnt. Viszlát Windows- és Linux-buherálás, viszlát telepítőprogramok és patchek, isten veled tuning és registry - pár év múlva kis „pad”-ekkel a kezünkben fogunk szaladgálni. Nem azért mert jó, hanem mert mindenkinek az lesz, akárcsak most a mobil.

Telefon helyett mobil, számítógépek helyett „pad”-ek.  (Jobb felkészülni - nemsokára tömegével jönnek a mindenféle "pad"-ek, mint például a HP Slate). A számítástechnika (még jobban) utat tört a mindennapi életbe, és nincs már hátra, mint hátradőlni, és figyelni, ahogy lassan a sarki zöldséges kezében is megjelenik majd a kis eszköz. Már nincs sok hátra addig.

Hozzászólások