hvg.hu Itthon

A motoros rabló elgázolása miatt küldték el az OSZK-igazgatót?

Azt állítja a szombati Magyar Nemzet, hogy Sajó Andrea, az Országos Széchenyi Könyvtár főigazgatójának felmentésében szerepet játszott, hogy tavaly hivatali autójával halálra gázolt egy motoros rablót. Sajó Andrea szerint viszont nem játszhatott benne szerepet.

MTI Kult

Tanárok éjszakája is lesz az Országos Széchényi Könyvtárban

Gazdag programkínálattal várja látogatóit az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) októberben. Egész hónapban megtekinthető a Weöres Sándor és Illés Árpád barátságának emléket állító tárlat, de egyebek mellett lesz a politikai gyilkosságokat középpontba állító KönyvTÁRlat és tanárok éjszakája is.

MTI / hvg.hu Kult

Leváltották a Széchenyi Könyvtár vezetőjét

Szemerei Pétert, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) eddigi általános főigazgató-helyettesét bízták meg az intézmény vezetésével - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.

Fülöp Máté (szerkesztő) Nagyítás

Volt egyszer egy magyar film – Nagyítás-galéria a legemlékezetesebb figurákról

Az Országos Széchényi Könyvtárhoz tartozó Magyar Filmtörténeti Fotógyűjtemény gazdag anyagából született a Filmgyári capriccio című nagy ívű kiállítás, mely több mint 400 standfotó reprezentatív bemutatásával tiszteleg a magyar filmes világ nagyjai előtt. A 2013. február 20. és április 30. között látogatható fotókiállítás a nagy magyar játékfilmek rendezőit, operatőreit mutatja be munka közben ellesett pillanatokkal, az elmélyült koncentráció és az alkotás folyamatának különleges élményével megajándékozva a kiállítás látogatóit. A leghíresebb magyar filmek nagyjelenetei is felvillannak egy-egy képkocka erejéig, többek között a Macskajáték, a Mephisto, A tanú és a Szerelem című filmek emlékezetes jeleneteibe, kulisszatitkaiba is bepillantást nyerhetünk.

MTI Kult

Egynapos Cseh Tamás-kiállítás lesz az OSZK-ban

Kiállítás Cseh Tamásról, előadások és a KönyvTÁRlat ünnepi estje várja az érdeklődőket 2013. január 21. és 23. között a magyar kultúra napjához kapcsolódva az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) Budapesten.

MTI Shake

Sorbanállással indult a Múzeumok Éjszakája

Sorban állás Munkácsy Mihály Krisztus-trilógiájánál, érdeklődő tömeg, számos gyerek jellemezte a budai Várban található múzeumokat pénteken a múzeumok éjszakájának első óráiban.

hvg.hu Napi merítés

Twittermagazinnal rukkolt elő az Országos Széchényi Könyvtár

Huszonegy hazai könyvtár regisztrálta magát a Twitterre, ám csak a fele használja aktívan a szolgáltatást; az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) a twittercsatornáján megjelenő tweetekből készít magazint egy alkalmazás segítségével - olvasható a Nemzeti Könyvtár blogján.

Hajdók Dávid Tech

Csillevasút a Budai Várban

Hat kilométer sín kanyarog az Országos Széchényi Könyvtár falai között, a Telelift rendszer 50 kocsija napi 350 kérést teljesít - számokkal így lehet leírni a könyvtár falait pókhálószerűen átjáró sínhálózatot. A berendezés a könyvtár raktárait köti össze a kiadópulttal, és szállítja a látogatók által kikért és visszaküldött könyveket.

MTI / hvg.hu Tech

E-olvasók kerültek a Széchényi Könyvtárba

Tíz elektronikuskönyv-olvasóval bővül az Országos Széchényi Könyvtár, ahol az új eszközökön elsőként a könyvtár honlapjáról szabadon hozzáférhető tartalmak lesznek elérhetők. A könyvtárban kedden bemutatót tartottak, amelyen elhangzott: szerdától az olvasók is használhatják az új berendezéseket.

MTI/Magyar Nemzet Kult

A magyarok fele egy könyvet sem olvasott tavaly

A 18 év feletti magyar felnőttek fele egyetlen könyvet sem olvasott tavaly, de az arány jobb a korábbinál - derül ki az Országos Széchényi Könyvtár kutatási eredményeiból, amelyet a Magyar Nemzet ismertetett.

MTI Történelem

Ráismert apjára egy nő az 1956-os fotókon

Ráismert édesapjára a Kaposváron előkerült, a megyei és városi könyvtár honlapjára feltett 1956-os fotókon Bella Adrien, az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) munkatársa - írta szerdai számában a Somogyi Hírlap.

1 2

A címlapról ajánljuk