szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A magyar kormány és a jegybank újabb lépéseket jelentett be, hogy próbálja kisegíteni a gazdaságot, az Egyesült Államokban történelmi mértékű segélycsomagban egyezett meg a két nagy párt, a cégvezetők, közgazdászok és szakszervezetek pedig világszerte azt keresik, mi lehet elég egy ekkora válság kezelésére. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Koronavírus-világjárvány
Már meghaladja az ötmilliót a koronavírussal megfertőzöttek száma a világon, és több mint háromszázezren vesztették életüket a betegség miatt, a járvány gazdasági hatásai pedig felbecsülhetetlenek. A járvány terjedése már több országban lassul, több helyen elkezdték enyhíteni a korlátozásokat, Igyekszünk mindenről tájékoztatni olvasóinkat, tartson velünk, olvassa cikksorozatunkat.
Friss cikkek a témában

Miközben a járványhelyzet egyre rosszabb Magyarországon, a kormány újabb intézkedésekkel próbálja menteni a gazdaságot. Kiterjesztették a részleges adó- és járulékmentességre jogosultak körét, felfüggesztették a kilakoltatásokat és a bírósági végrehajtásokat, a gyedre, gyesre fennálló jogosultság automatikusan meghosszabbodik, ha a veszélyhelyzet alatt amúgy lejárna, a paypassos fizetésnél pedig 15 ezer forint alatt nem kell hozzányúlni a terminálhoz, hogy beüssük a kódot.

A Magyar Nemzeti Bank az alapkamathoz továbbra sem nyúlt hozzá. Azt azonban bejelentették a jegybank vezetői: korlátlan összegben kedvezményes hitelt adnak a bankoknak és immár nem kell pénzt parkoltatniuk az MNB-nél, azaz egy időre leveszik a vállukról a hitelmoratórium terhét, lesz szabad forrás pörgetni a gazdaságot. A jegybank úgy számol, hogy a 3600 milliárd forintnyi hitelből 2900 milliárdnyi törlesztését kell felfüggeszteni.

©

Működni fog a terv?

A járvány gazdasági hatásainak - amelyet Bojár Gábor szerint már nem is a 2008-as, hanem az 1929-es helyzettel kell összehasonlítani - kezeléséről szakértők is elmondták a véleményüket. A kormányt száznál is több közgazdász kérte arra, hogy legyen több befektetés az egészségügybe, támogassák jobban a vállalatokat, hogy megőrizhessék a munkahelyeket, segítsék a nehéz helyzetbe került háztartásokat, és a pénzpiacokat is.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége is elkészítette a maga javaslatait, például azt kérik, hogy a kormány függessze fel a csoportos létszámleépítés szabályait, és adhassák ki a következő évek szabadságait már most. Nem csoda, hogy a szakszervezetek arról beszélnek, ez „rabszolgatörvény a négyzeten”. A magyar munkavállalók egyébként is kiszolgáltatottak, a munkanélküliek védőhálója viszont nagyon gyenge, érthető, hogy sokan inkább belemennének abba is, ha kisebb fizetéssel dolgozhatnának tovább. Váratlan módon így a terhes nők járnak jól: őket nem rúghatják ki, ha nem írják alá a szerződésmódosítást a kisebb fizetésről.

©

Mire volna a legnagyobb szükség egy ilyen helyzetben?

Az EU első körben a tagállamoknak ad pénzt a járvány elleni harcra, Magyarország például 2000 milliárd forintnak megfelelő összeget kap. A magyar kormány eközben azt állítja, hogy az EU magunkra hagyott minket – de könnyen bebizonyítható, hogy ez miért nem igaz.

Az EU állam- és kormányfői még nem tudtak megállapodni sem a gazdasági védőintézkedésekről, sem az eurokötvényekről, 15 napot adtak az eurózóna pénzügyminisztereinek, hogy dolgozzanak ki egy közös megoldást. Arról már megegyeztek, hogy a járvány miatt felfüggesztik az uniós költségvetési szabályokat. A gazdasági válság kezelése alatt a tagországoknak nem kell tartaniuk magukat ahhoz, hogy a költségvetési hiány maradjon a GDP 3 százaléka alatt, ahogy ahhoz sem, hogy az államadósság ne legyen nagyobb a GDP 60 százalékánál.

Mi lehet a következő lépés?

A hét képe: Üres a járatinformációs kijelző a stuttgarti repülőtéren. A koronavírus-járvány miatt gyakorlatilag leállt Európa légi közlekedése.

©

Szombattól érvényben van a kijárási korlátozás – igaz, vásárolni eljárhat bárki ezután is. Ez újra felveti a kérdést: képes-e a gazdaságunk kezelni, ha az emberek pánikvásárlásba kezdenek? Raskó György agrárvállalkozó arról beszélt kérdésünkre, hogy a polcfeltöltés és a logisztika miatt vannak üres polcok, a mezőgazdaság kitart. Azt nagyobb problémának látja, hogy itt rekednek az eredetileg exportra szánt készletek. A Nielsen szerint olyan a forgalom az élelmiszerboltokban, ami még karácsony előtt is ritka.

Tisztító- és fertőtlenítőszerekre, valamint WC-papírra is óriási a kereslet, a gyártók sem emberrel, sem kapacitással nem bírják már. Ráadásul többen ki vannak szolgáltatva a külföldről érkező alapanyagoknak és az ugrásszerűen megnőtt áraknak, akár a szállítmányozás terén.

Mit vegyünk pánikszerűen?

Kínát és Olaszországot megelőzve az Egyesült Államok lett az ország, ahol a legtöbb új megbetegedést diagnosztizálják – Kínában már ott tartanak, hogy Vuhant áprilisban részlegesen feloldhatják a vesztegzár alól, és már azt számolják, mennyivel nőhet a gazdaság. Az USA helyzete nem csak az egészségügy szempontjából egyre rosszabb: soha ennyien nem kértek még munkanélküli segélyt ott. Az eddigi történelmi csúcsnak ötszörösére ugrott a segélyt első alkalommal igénylők száma.

Emiatt példa nélküli segélycsomaggal készülnek, 2000 milliárd dollárt pumpálhatnak bele a gazdaságba. Ez a legnagyobb ilyen intervenció az USA modern kori történetében, és békeidőben eddig elképzelhetetlen mértékű költségvetési szerepvállalás. A cél egyértelmű: minél több emberen és cégen segíteni. A kétpárti kompromisszumos javaslatban demokraták és republikánusok is megtalálják a számításukat, Donald Trump célja pedig most az, hogy minél hamarabb, akár húsvétra visszatérhessen a gazdaság a normál működési rendjébe – de ezt a tervet a járvány súlyosbodása keresztülhúzhatja.

©

Mi lesz mindebből?

A gyerekük miatt otthonmaradók számára táppénz biztosításával, a fizetés nélküli szabadság szolgálati időként való elismerésével, a fogyasztás élénkítése érdekében pedig kamatmentes kölcsönökkel kellene enyhíteni a mostani válsághelyzetet – véli Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke.

Arra a kérdésünkre, hogy mennyi időt bírhat ki a magyar gazdaság a mostani válságos helyzetben, azt válaszolta: Bizonyos területek már most is túl vannak a tűréshatáron, de nehéz arra prognózist mondani, hogy ki meddig tart ki. Ha június végére lecsengő fázisba kerül a járvány, akkor kezelhető, ha tovább húzódik, akkor a dominóelv alapján elindulhat egy láncreakció – tette hozzá.

©

Ön érezte már a munkahelyén a válság okozta károkat?

És most valami egészen más: a kormány közérdekből nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak minősítette, hogy az MVM Magyar Villamos Művek 100 százalékos tulajdonrészt szerezzen a Status Power Invest Kft.-ben, magyarul azt, hogy az állam megvegye Mészáros Lőrinc érdekköréből a Mátrai Erőművet. A kormány ezúttal időben minősítette nemzetstratégiai jelentőségűvé az összeolvadást, a GVH így nem vizsgálhatja az üzletet. A kormányközeli médiumok összeolvadásakor ez nem sikerült, akkor már bejelentették a fúziót, mikor a kormány kiadta a rendeletet, ami okozott némi jogi kavarodást – most egy nappal az előtt jelent meg a rendelet, hogy lezárult volna a felvásárlás.

Eddig nem lehetett tudni, hogy az MVM mennyi közpénzt fizet az erőműért, illetve egész pontosan annak 73 százalékáért, a maradék ugyanis már eddig is az MVM-é volt. Mint kiderült, a vételár 17 milliárd 440 millió forint. Emlékezetes Mészáros Lőrincék és a később kivásárolt cseh partnereik 2018-ban 5,87 milliárd forintért vették meg az erőmű 73 százalékát.

Mi a tanulsága mindennek?

Érdekli a gazdaság? Még több cikket talál Facebook-oldalunkon:

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Új nevet kap a Telenor, de nem a Pannon lesz az

Új nevet kap a Telenor, de nem a Pannon lesz az

A magas vérnyomásúak nagyobb eséllyel halnak bele a koronavírus-betegségbe

A magas vérnyomásúak nagyobb eséllyel halnak bele a koronavírus-betegségbe

Nem tetszik a Legfőbb Ügyészségnek a Kúria döntése Portik és Gyárfás ügyének egyesítéséről

Nem tetszik a Legfőbb Ügyészségnek a Kúria döntése Portik és Gyárfás ügyének egyesítéséről