szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A magyar kormány és a jegybank újabb lépéseket jelentett be, hogy próbálja kisegíteni a gazdaságot, az Egyesült Államokban történelmi mértékű segélycsomagban egyezett meg a két nagy párt, a cégvezetők, közgazdászok és szakszervezetek pedig világszerte azt keresik, mi lehet elég egy ekkora válság kezelésére. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Miközben a járványhelyzet egyre rosszabb Magyarországon, a kormány újabb intézkedésekkel próbálja menteni a gazdaságot. Kiterjesztették a részleges adó- és járulékmentességre jogosultak körét, felfüggesztették a kilakoltatásokat és a bírósági végrehajtásokat, a gyedre, gyesre fennálló jogosultság automatikusan meghosszabbodik, ha a veszélyhelyzet alatt amúgy lejárna, a paypassos fizetésnél pedig 15 ezer forint alatt nem kell hozzányúlni a terminálhoz, hogy beüssük a kódot.

A Magyar Nemzeti Bank az alapkamathoz továbbra sem nyúlt hozzá. Azt azonban bejelentették a jegybank vezetői: korlátlan összegben kedvezményes hitelt adnak a bankoknak és immár nem kell pénzt parkoltatniuk az MNB-nél, azaz egy időre leveszik a vállukról a hitelmoratórium terhét, lesz szabad forrás pörgetni a gazdaságot. A jegybank úgy számol, hogy a 3600 milliárd forintnyi hitelből 2900 milliárdnyi törlesztését kell felfüggeszteni.

©

A járvány gazdasági hatásainak - amelyet Bojár Gábor szerint már nem is a 2008-as, hanem az 1929-es helyzettel kell összehasonlítani - kezeléséről szakértők is elmondták a véleményüket. A kormányt száznál is több közgazdász kérte arra, hogy legyen több befektetés az egészségügybe, támogassák jobban a vállalatokat, hogy megőrizhessék a munkahelyeket, segítsék a nehéz helyzetbe került háztartásokat, és a pénzpiacokat is.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége is elkészítette a maga javaslatait, például azt kérik, hogy a kormány függessze fel a csoportos létszámleépítés szabályait, és adhassák ki a következő évek szabadságait már most. Nem csoda, hogy a szakszervezetek arról beszélnek, ez „rabszolgatörvény a négyzeten”. A magyar munkavállalók egyébként is kiszolgáltatottak, a munkanélküliek védőhálója viszont nagyon gyenge, érthető, hogy sokan inkább belemennének abba is, ha kisebb fizetéssel dolgozhatnának tovább. Váratlan módon így a terhes nők járnak jól: őket nem rúghatják ki, ha nem írják alá a szerződésmódosítást a kisebb fizetésről.

©

Az EU első körben a tagállamoknak ad pénzt a járvány elleni harcra, Magyarország például 2000 milliárd forintnak megfelelő összeget kap. A magyar kormány eközben azt állítja, hogy az EU magunkra hagyott minket – de könnyen bebizonyítható, hogy ez miért nem igaz.

Az EU állam- és kormányfői még nem tudtak megállapodni sem a gazdasági védőintézkedésekről, sem az eurokötvényekről, 15 napot adtak az eurózóna pénzügyminisztereinek, hogy dolgozzanak ki egy közös megoldást. Arról már megegyeztek, hogy a járvány miatt felfüggesztik az uniós költségvetési szabályokat. A gazdasági válság kezelése alatt a tagországoknak nem kell tartaniuk magukat ahhoz, hogy a költségvetési hiány maradjon a GDP 3 százaléka alatt, ahogy ahhoz sem, hogy az államadósság ne legyen nagyobb a GDP 60 százalékánál.

A hét képe: Üres a járatinformációs kijelző a stuttgarti repülőtéren. A koronavírus-járvány miatt gyakorlatilag leállt Európa légi közlekedése.

©

Szombattól érvényben van a kijárási korlátozás – igaz, vásárolni eljárhat bárki ezután is. Ez újra felveti a kérdést: képes-e a gazdaságunk kezelni, ha az emberek pánikvásárlásba kezdenek? Raskó György agrárvállalkozó arról beszélt kérdésünkre, hogy a polcfeltöltés és a logisztika miatt vannak üres polcok, a mezőgazdaság kitart. Azt nagyobb problémának látja, hogy itt rekednek az eredetileg exportra szánt készletek. A Nielsen szerint olyan a forgalom az élelmiszerboltokban, ami még karácsony előtt is ritka.

Tisztító- és fertőtlenítőszerekre, valamint WC-papírra is óriási a kereslet, a gyártók sem emberrel, sem kapacitással nem bírják már. Ráadásul többen ki vannak szolgáltatva a külföldről érkező alapanyagoknak és az ugrásszerűen megnőtt áraknak, akár a szállítmányozás terén.

Kínát és Olaszországot megelőzve az Egyesült Államok lett az ország, ahol a legtöbb új megbetegedést diagnosztizálják – Kínában már ott tartanak, hogy Vuhant áprilisban részlegesen feloldhatják a vesztegzár alól, és már azt számolják, mennyivel nőhet a gazdaság. Az USA helyzete nem csak az egészségügy szempontjából egyre rosszabb: soha ennyien nem kértek még munkanélküli segélyt ott. Az eddigi történelmi csúcsnak ötszörösére ugrott a segélyt első alkalommal igénylők száma.

Emiatt példa nélküli segélycsomaggal készülnek, 2000 milliárd dollárt pumpálhatnak bele a gazdaságba. Ez a legnagyobb ilyen intervenció az USA modern kori történetében, és békeidőben eddig elképzelhetetlen mértékű költségvetési szerepvállalás. A cél egyértelmű: minél több emberen és cégen segíteni. A kétpárti kompromisszumos javaslatban demokraták és republikánusok is megtalálják a számításukat, Donald Trump célja pedig most az, hogy minél hamarabb, akár húsvétra visszatérhessen a gazdaság a normál működési rendjébe – de ezt a tervet a járvány súlyosbodása keresztülhúzhatja.

©

A gyerekük miatt otthonmaradók számára táppénz biztosításával, a fizetés nélküli szabadság szolgálati időként való elismerésével, a fogyasztás élénkítése érdekében pedig kamatmentes kölcsönökkel kellene enyhíteni a mostani válsághelyzetet – véli Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke.

Arra a kérdésünkre, hogy mennyi időt bírhat ki a magyar gazdaság a mostani válságos helyzetben, azt válaszolta: Bizonyos területek már most is túl vannak a tűréshatáron, de nehéz arra prognózist mondani, hogy ki meddig tart ki. Ha június végére lecsengő fázisba kerül a járvány, akkor kezelhető, ha tovább húzódik, akkor a dominóelv alapján elindulhat egy láncreakció – tette hozzá.

©

És most valami egészen más: a kormány közérdekből nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak minősítette, hogy az MVM Magyar Villamos Művek 100 százalékos tulajdonrészt szerezzen a Status Power Invest Kft.-ben, magyarul azt, hogy az állam megvegye Mészáros Lőrinc érdekköréből a Mátrai Erőművet. A kormány ezúttal időben minősítette nemzetstratégiai jelentőségűvé az összeolvadást, a GVH így nem vizsgálhatja az üzletet. A kormányközeli médiumok összeolvadásakor ez nem sikerült, akkor már bejelentették a fúziót, mikor a kormány kiadta a rendeletet, ami okozott némi jogi kavarodást – most egy nappal az előtt jelent meg a rendelet, hogy lezárult volna a felvásárlás.

Eddig nem lehetett tudni, hogy az MVM mennyi közpénzt fizet az erőműért, illetve egész pontosan annak 73 százalékáért, a maradék ugyanis már eddig is az MVM-é volt. Mint kiderült, a vételár 17 milliárd 440 millió forint. Emlékezetes Mészáros Lőrincék és a később kivásárolt cseh partnereik 2018-ban 5,87 milliárd forintért vették meg az erőmű 73 százalékát.

Érdekli a gazdaság? Még több cikket talál Facebook-oldalunkon:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!