Ők állnak a sárga maszkok mögött: bemutatjuk az SZFE őreit

Ők állnak a sárga maszkok mögött: bemutatjuk az SZFE őreit

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Kovács Bálint
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A hatalom képviselői szerint haza kellene már menniük a szüleikhez, baloldali mozgalmárok mosták át az agyukat, és különben is csak egy politikusok által kiképzett kemény mag áll a Színház- és Filmművészeti Egyetem elfoglalása mögött. Az SZFE-hallgatók nagy része csak nevet az ilyen megjegyzéseken. De kik ők, és hogy néz ki belülről a blokád? Arcképcsarnok a tiltakozó diákokról.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem elfoglalásához vezető események közül fordulópontot jelentett, amikor a kormány által kinevezett új vezetőség tagjai egy általuk már aláírt, korábbra dátumozott, új alapító okirattal és szervezeti és működési szabályzattal érkeztek egy „tárgyalásra”, és ezzel kiderült, a Vidnyánszky Attila által vezetett kuratórium megvont minden lényeges jogkört az eddigi, demokratikusan választott vezetéstől: eddig a pontig még volt, aki reménykedett abban, hogy nem totális hatalomátvételről van szó, hanem legalább részben hallgatnak majd az egyetemi polgárok szavára is. A szenátus ezért lemondott, a hallgatók pedig az augusztus 31-ére szervezett tüntetés után, az iskolakezdés napjára virradó éjjel közfelkiáltással úgy döntöttek: elfoglalják az egyetemet.

©

A blokád fenntartásában az egyetem mind a 350 nappali szakos diákja részt vesz, és többen a kb. 80 fős doktori képzésből, sőt az Erasmus-hallgatók is. A legfőbb döntéshozó szerv a bázisdemokrácia alapján működő fórum lett, amelyen a hallgatók, az oktatók és a nem oktató dolgozók mindegyike is egyenlően részt vehet és szavazhat (a nem jelenlévők bekapcsolása kedvéért az adományokból előfizettek egy ötszáz fős videócset-szolgáltatásra). A kisebb ügyekben mindenféle teendőre létrehozott munkacsoportok döntenek, és ők szervezték az eddigi összes tüntetést is.

Hogy zajlanak a nem ritkán akár 6-7 órás döntéshozó fórumok? Ki kommunikál a takarítókkal, a portásokkal? Ki készíti a hallgatók SZFE-s tetoválásait? Hogy született meg a tüntetések legendás dala? Mi tartja a lelket bennük, és mi keseríti el őket? Bemutatunk huszonhat diákot az egyetem őrei közül: kattintsanak rá a fotók alatt a linkekre, és a megnyíló oldalakon mindnyájukról portrét olvashatnak.

Samudovszky Adrián, ötödéves a prózai színész szakon, 25 éves

©

 

Nehéz megélni 25 évesen, hogy kikerülünk a világba, kezdenénk a pályánkat, de ehelyett most először találkozunk a hatalom zsarnoki, elnyomó természetével. Erről csak történelemkönyvekben olvastunk.

Olvassa el portrénkat Samudovszky Adriánról! >>>

***

Gerstmár Anna, másodéves a színházi rendezőasszisztens felsőoktatási szakképzésben, 20 éves

©

 

Gyerekek kiabálják oda nekünk, hogy szabad ország, szabad egyetem, egy anyuka pedig azt mondta, a gyereke SZFE-s maszkot kért a szülinapjára, más gyerekek meg nekünk adják a csokijukat, amit amúgy ők ettek volna meg.

Olvassa el portrénkat Gerstmár Annáról! >>>

***

Nyári Ádám, másodéves a zenés színházi rendező szakon, 20 éves

©

 

Azon volt vita, hogy ha mi feláldozzuk szinte a teljes oktatásunkat, akkor vajon nekik is fel kellene-e mondaniuk. Ezek gordiuszi csomók, amiket csak úgy lehetett feloldani, hogy átvágtuk őket: mindenki annyit tesz bele, amennyit a tanulás mellett tud, és amennyi éppen szükséges.

Olvassa el portrénkat Nyári Ádámról! >>>

***

Gálhidy Gizella, elsőéves a fizikai színházi rendező – koreográfus szakon, 19 éves

©

 

Olyanokat álmodtam, hogy amikor reggel feljövök a pincéből, áll a levegőben a füst, és mindenkit lelőttek, csak én és a barátom éltük túl. Sok ilyen rémálmom volt, de talán ez volt a legnyomasztóbb.

Olvassa el portrénkat Gálhidy Gizelláról! >>>

***

Kudar Máté, elsőéves a mesterképzésen, látványtervező művész szakon, 27 éves

©

Remegtem, mint a kocsonya, csak nem látszott rajtam a kabátom miatt. Fegyelmezetten tartottuk magunkat, de nagyon féltem. Életemben nem kerültem még ilyen szituációba.

Olvassa el portrénkat Kudar Mátéról! >>>

***

Fodor Orsi, negyedéves a rendező szak bábrendező szakirányán, 27 éves

©

 

Borzasztó volt ráébredni, hogy a dolgozók számára milyen egzisztenciális veszélyt jelent ez az egész, hiszen az ő munkáltatójuk a kancellár, aki egy tollvonással kirúghatja őket. Közösségként felelősek vagyunk egymásért, és keserű érzés, hogy emberek sorsával lehet dobálózni.

Olvassa el portrénkat Fodor Orsiról! >>>

***

Kabdebon Dominik, harmadéves drámainstruktor szakon, drámajátékos specializáción, 27 éves

©

 

Hát mit mondjak? Nagyon szar volt. Úgy mentünk be az egyetemre, hogy tudtuk, megszavazzuk a saját lemondásunkat, minden szétesik, amiért próbálunk küzdeni, és nincs igazság a földön.

Olvassa el portrénkat Kabdebon Dominikról! >>>

***

Darányi-F. Hanna, másodéves a színházi rendezőasszisztens felsőoktatási szakképzésben, 20 éves

©

 

Rájöttünk, hogy nem száz, hanem kilencszáz ilyen sárga maszk kéne. Volt, aki 12 órán át varrta a maszkokat, csak azért, hogy támogassa az ügyünket. Ez elképesztően felemelő érzés volt.

Olvassa el portrénkat Darányi-F. Hannáról! >>>

***

Balogh Zsombor, másodéves mozgókép-gyártásszervezés szakon, 20 éves

©

 

Én hívogattam fel a nagy színészeket; most eléggé fel van turbózva a névjegylistám.

Olvassa el portrénkat Balogh Zsomborról! >>>

***

Szenteczki Zita, a doktori iskola harmadéves hallgatója, 29 éves

©

 

Erős választ adtunk arra, hogy a fejünk fölött akartak mindenről dönteni: oké, eddig és ne tovább! Megvédjük, ami a miénk, és visszaszerezzük az autonómiánkat.

Olvassa el portrénkat Szenteczki Zitáról! >>>

***

Fülöp Kristóf, másodéves a zenés-színész szakon, 23 éves

©

 

Azért is voltam dühös, mert ide olyan emberek járnak, akik teljesíteni akarnak a szakmában, ezért fejleszteni akarják a tehetségüket. Az őszi szünet alatt is bejárnak, ahogy egy zenész is mindennap gyakorol a hangszerén. Ha szünet is van, ezen az egyetemen nincs olyan, hogy nem mehetsz be az épületbe gyakorolni.

Olvassa el portrénkat Fülöp Kristófról! >>>

***

Kádár Hanna Sára, elsőéves a mesterképzésen, a dokumentumfilm-rendező szakon, 25 éves

©

 

Azt gondoltam, ha mindennap beszélek a takarítónőkkel, a portással, a gondnokkal, akkor legalább tudjuk, ki hányadán áll, ki mit szeretne. A helyzet onnantól vált nehézzé, amikor elkezdtek általunk elutasított, a szándékainkkal ellentétes utasítások érkezni Szarka Gábortól: számukra ez egy fenyegető helyzet; azt érzik, nem tudnak mindkét oldalra megfelelni.

Olvassa el portrénkat Kádár Hanna Sáráról! >>>

***

Vermes Dorka, másodéves a mesterképzés filmrendező szakán, 30 éves

©

Amikor eldőlt, hogy elfoglaljuk az egyetemet, végre azt lehetett érezni, hogy teszünk valamit, és nemcsak passzív elszenvedői vagyunk az igazságtalan bánásmódnak.


Olvassa el portrénkat Vermes Dorkáról! >>>

***

Babaitisz Jorgosz, másodéves a televíziós műsorkészítő szakon, 21 éves

©

 

Jobbra néztem, és láttam, hogy már kész a sor. Balra néztem, és mint A Gyűrűk Ura valamelyik harcjelenetében, óriási tömeg közeledett felém.

Olvassa el portrénkat Babaitisz Jorgoszról! >>>

***

Molnár Dorka, másodéves a televíziós műsorkészítő szakon, 21 éves

©

 

A szavazatszámlálást úgy szoktuk csinálni, hogy aki igennel szavaz, feláll, majd sorban ülünk le. Gyönyörű pillanat volt, ahogy egyre nagyobb és nagyobb számnál tartottunk, és végül elértünk a 169-hez.

Olvassa el portrénkat Molnár Dorkáról! >>>

***

Elefánti Emma, elsőéves a drámainstruktor szakon, 21 éves

©

 

Féltem, hogy az lesz, mint az összes többi üggyel a közelmúltban: hogy beszélünk, beszélünk, beszélünk róla, aztán szép lassan elsikkad az egész.

Olvassa el portrénkat Elefánti Emmáról! >>>

***

Fuchs Máté, a doktori iskola elsőéves hallgatója, 33 éves

©

 

Így a képzés számomra kezdi értelmét veszteni, mert nem a tudományos fokozatért akartam csinálni, hanem hogy legyen valami, ami később is ehhez az intézményhez köt.

Olvassa el portrénkat Fuchs Mátéról! >>>

***

Bódi Zsófi, ötödéves a színházi dramaturg szakon, 24 éves

©

 

Amikor másnap felkeltünk, egyszerűen mindenki elkezdte azt csinálni, amit ő jónak gondolt; így épült fel a blokád, és így kezdtük megszervezni a közös életünket. Mint amikor beköltözöl egy új helyre, és csak rajtad áll, hogyan alakítod ki: nagyon nagy szabadság volt ebben.

Olvassa el portrénkat Bódi Zsófiról! >>>

***

Berényi Nóra Blanka, negyedéves a prózai színész szakon, 22 éves

©

 

Ez a helyzet azt okozta, hogy emberek önzetlenül segítenek egymásnak, és visszaadják, amit kapnak. Ez a felismerés olyan szeretettel töltött el, amit nem nagyon szoktam tapasztalni.

Olvassa el portrénkat Berényi Nóra Blankáról! >>>

***

Kelemen Roland, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem drámaírás mesterképzésének hallgatója, jelenleg Erasmuson az SZFE másodéves dramaturgosztályában, 23 éves

©

 

Jelenleg négy határon túli, két olasz, két spanyol és két francia hallgató erasmusol az egyetemen. Értik és támogatják, amit csinálunk, de nem biztosak benne, hogyan tudnak a legjobban segíteni benne, mindenesetre próbálkoznak.

Olvassa el portrénkat Kelemen Rolandról! >>>

***

Dér Asia, negyedéves a doktori iskolán, 35 éves

©

 

Az az érzés, hogy van tétje annak, amit teszel és amit gondolsz, egy demokráciában alapérzés lehetne. Úgy, ahogy ebben a közösségben most ezt érezheted napról napra.

Olvassa el portrénkat Dér Asiáról! >>>

***

Aujeszky Nóra Ilona, másodéves a televíziós műsorkészítő szakon, 25 éves

©

 

Megható, hogy egy művészeti egyetem mutatja meg, mi az igazi jog, mi az igazán tiszta értéke. Ezt jogászként nagyon szép megélni. Ez az, ami mellett mindig ki akarok tartani.

Olvassa el portrénkat Aujeszky Nóra Ilonáról! >>>

***

Macsuka Patrik, másodéves a dramaturg szakon, 21 éves

©

 

Köztudott volt, hogy az SZFE-n tanítanak a legjobb szakemberek; ha oda felvesznek, az garancia arra, hogy megfelelő képzést fogsz kapni.

Olvassa el portrénkat Macsuka Patrikról! >>>

***

Zétényi Lina, harmadéves a drámainstruktor szakon, 25 éves

©

 

Nehéz volt, hogy a magánéletemben is gyászolok, de mégis azt érzem, hogy az agyam és a szívem is egész máshol jár.

Olvassa el portrénkat Zétényi Lináról! >>>

***

Farkas Áron, másodéves az operatőr szakon, 27 éves

©

Világ életemben tisztában voltam azzal, milyen negatív hatások érhetnek, de hogy ilyen pozitív, reményteli dolgok is megtörténhetnek ebben az országban, azt ezelőtt nem tapasztaltam meg.

Olvassa el portrénkat Farkas Áronról! >>>

***

Radványi Fruzsina, elsőéves a mesterképzésen, látványtervező szakon, 24 éves

©

Tudjuk, hogy ha majd negyven év múlva találkozunk, egymásra nézünk, és a tetoválásokat látva az jut majd az eszünkbe: nagyon rossz volt 2020 – de nagyon jó volt.

Olvassa el portrénkat Radványi Fruzsináról! >>>

Hozzászólások