Aktuális kedvenceink iPhone 4-re

Aktuális kedvenceink iPhone 4-re

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

iMovieKezdjük egy olyan alkalmazással, amely kizárólag az iPhone 4-en használható: az iMovie az Apple saját...

iMovie
Kezdjük egy olyan alkalmazással, amely kizárólag az iPhone 4-en használható: az iMovie az Apple saját videoszerkesztő alkalmazása a legújabb Apple mobilra. Nevét az OS X-en futó, szintén Apple által készített videovágó szoftvertől örökölte, és kicsit emlékeztet is a felülete az asztali változatra, de persze közel sem egyformák. Az iPhone-os iMovie-val látványos effektekkel tarkított HD videókat kreálhatunk a telefon kamerájával rögzített felvételekből, méghozzá olyan kényelemben, amit más hasonló alkalmazástól nem nagyon kapunk meg.

A használata nagyon egyszerű: kiválasztunk egy sablont, összeválogatjuk a telefonról a rögzített jeleneteket, végül választunk aláfestő zenét (lehet az adott sabloné vagy akár a telefonon tárolt dalok valamelyike). A felvételeket egyébként egy laza ujjmozdulattal darabolhatjuk több részre, és tetszés szerint eloszthatjuk az idősávon, vagy kidobhatjuk az így létrejövő részleteket. Választhatunk, hogy a téma saját átmeneti effektjét vagy sima áttűnést szeretnénk-e alkalmazni a jelenetek között.
A program segítségével fotóinkat is „mozgásba hozhatjuk”, és vegyíthetjük is a videókat és a képekből készült slideshow-t.

Sajnos mindössze négy sablont kapunk, de ezek elég látványosak, jól alkalmazhatók több téma esetében is (remélhetőleg később azért feltölti még az Apple a választékot, ahogy az átmenetekre is ráférne egy kis bővítés).
Az Apple az iMovie esetében kikötötte, hogy csak iPhone 4-en használható, így a korábbi telefonokon esetleg még a Splice választható helyette, amely ugyancsak kényelmes vágási és effektezési lehetőségekkel rendelkezik, bár HD kimenet és sablonok egyelőre nincsenek benne (a HD exportot a közeljövőre ígérik a fejlesztők).
A program ára 5 dollár.

GyroSynth
A GyroSynth egy - szintén csak iPhone 4-en használható - nagyon jópofa kis program, amely a telefon giroszkópját és gyorsulásmérőjét használja arra, hogy „zenélhessünk” a készülékkel. A hangerőt, hangot, modulációt stb. mind-mind a mozdulatainkkal határozhatjuk meg. Az oktávok számát és a skálákat szabadon variálhatjuk.

A programban részletes útmutatóval szolgálnak a használat mikéntjéről. Ötletes kis alkalmazás, amelyet jelenleg 2 dollárért árulnak az App Store-ban.

iHandySoft LED Flashlight
A Flashligt eredetileg egy ügyes kis alkalmazás volt, amelynek a segítségével a korábbi iPhone-ok kijelzőjét használhattuk különböző színnel világító „zseblámpaként”, illetve tartalmazott néhány jópofa, variálható effektet is (energiatakarékos égők képei, animációk, lángoló gyertya stb.).

Nos, ezeket továbbra is megtaláljuk a programban, de az iPhone 4-re szánt változatban természetesen a retina kijelző felbontásához igazítva. Igazán használhatóvá az teszi a programot, hogy immár zseblámpaként használhatjuk vele az iPhone 4 kamera melletti vakuját.

A folyamatos világítás mellett akár villogtathatjuk kis azt, különféle ütemekben. Persze nem is a Flashlight lenne, ha mindeközben a kijelzőn nem látszana valamilyen látványos grafika, ami ezúttal egy többféle színvariációban elérhető zseblámpa képe.

Pano
Az iPhone 4 már meglehetősen jó minőségű fotók készítésére képes, így arra is kiválóan alkalmas, hogy egy megfelelő program segítségével panorámafotókat gyártsunk vele. A megfelelő alkalmazás pedig nem más, mint a Pano, amely segítséget nyújt a képek pontos elkészítésében, majd gondoskodik a részletek megfelelő összeillesztéséről is. A Pano 3 dollárba kerül az App Store-ban, és nem csak az iPhone 4-en használható, bár igazán azzal vesszük hasznát.

Air Video
Az Air Video kiváló lehetőség, hogy újdonsült telefonunkat ne kelljen telepakolni filmekkel, ha egyszer úgyis otthon vagyunk, és valamiért nem a tévét vagy a monitort választjuk tévénézéshez. A program windowsos vagy OS X-es kliensével megoszthatunk könyvtárakat a hálózatunkon, amelyek tartalmát aztán az iPhone-os (vagy éppen iPades) alkalmazással, wifin keresztül pár mozdulattal elérünk, és streamelhetjük az ott található videókat. A legjobb, hogy az sem jelent gondot, ha az iPhone számára életidegen formátumban (DivX, MKV stb.) van az adott film, mivel az Air Video képes „röptében” konvertálni a fájlt (nálunk a tesztek során ez teljesen akadás mentesen ment, jó minőségben, de ha kell, a konvertálás minősége levehető).

Az Air Videóból van ingyenesen kipróbálható változat, amely mappánként csak 5 filmet ér el, de ha az megtetszett és hasznát vettük, akkor valószínűleg nem fogjuk sajnálni a 3 dollárt a korlátozásoktól mentes verzióért sem. A retina kijelzőn mindenesetre kellemesen lehet filmet nézni a lakás bármely pontján… :)

Modern Combat 2: Black pegasus
Aki szereti az FPS játékokat, és ezek közül is a modern hadszíntereken, korszerű harceszközökkel játszódó ütközeteket, annak a Modern Combat 2, a maga 7 dolláros árával kész főnyeremény. A retina kijelzőn egyszerűen csodálatosan néz ki a játék, az irányítás a giroszkóp kihasználásával jobb, mint az első részé volt, és a grafika is rengeteget fejlődött, lebilincselő.

A küldetéseken kívül természetesen vannak multiplayer pályák is, így akár interneten, akár helyi hálón keresztül is összemérhetjük az erőnket másokkal a 10 fős csatákban, különféle harcmódokban. Némi közösségi elemként pedig szépen lépegethetünk előre a ranglétrán.

Banzai Rabbit
Végül álljon itt még egy játék. Lehetne ez persze a Nanosaur 2 is, amelyet szintén optimalizáltak már a retina kijelzőre, és amelyet imádunk, de arról már annyiszor írtunk, hogy most inkább mást választottunk.
A Banzai Rabbit amolyan „bárhol vagyok, lefoglalom magam” játék. Nagyon jól eltalált, természetesen nagy felbontású grafikával, remek hangokkal, egy meglehetősen régi játék felújított változata. Mert hát ugye békaszerű pixeleket már C64-en is megpróbálhattunk átjuttatni a forgalmas utakon, anélkül, hogy virtuálisan szétlapítottak volna minket.

Nos, a Banzai Rabbit alapjait is ez adja, csak annyi a plusz, hogy embereket kell megmentenünk az úttest - vagy a folyó - túloldalán, majd visszafordulni újabbakért, mindezt több pályán keresztül. Önmagában ez így roppant unalmasnak hangzik, de ha már ott van a kezünkben, szinte megunhatatlan! És mindössze 1 dollár.


Akinek még nincs iPhone 4-ese, de szeretne remek alkalmazásokat letölteni iPhone 3G-hez vagy 3GS-hez, annak javasoljuk a cikk alatti Kapcsoló anyagok részben összegyűjtött korábbi cikkeinket, amelyekben rengeteg segédprogramot, játékot, life-style alkalmazást mutattunk már be részletesen!

Hozzászólások