szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem csak az egészségügy, hanem a gazdaság szempontjából is katasztrofális héten vagyunk túl. A járvány miatt sorra állnak le az ország legnagyobb gyárai, a forint félelmetesen nagyot zuhant, megugró munkanélküliségtől félhetünk. A kormány mentené a menthetőt, de még nagyon sok a bizonytalanság a már bejelentett lépések körül is. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Koronavírus – a második év
Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.
Friss cikkek a témában

Óriási baj van a világban, és ezt mi sem ússzuk meg. A koronavírus egyelőre megállíthatatlanul terjed, egyre több a magyarországi megbetegedés. Az sem kérdés, hogy a gazdaság számára ez a legnagyobb mélyütés a 2008-as válság óta. Sokáig jogosan kapta a kritikákat a kormány, hogy miért nem mondanak semmit a gazdasági lépésekről, végül szerdán hallgathattuk meg Orbán Viktor bejelentéseit. A magánszemélyek és a cégek hiteltörlesztési moratóriumot kaptak az év végéig – igaz, a szabályokat elolvasva bőven maradtak megválaszolatlan kérdések -, a rövid lejáratú vállalkozási hitelek lejáratát június 30-ig meghosszabbították, a csütörtöktől felvett fogyasztási hitelek thm-jét az alapkamat fölött 5 százalékponttal maximálták.

©
A turizmus, a vendéglátás, a szórakoztatóipar, a sport- és kulturális szolgáltatások és a taxisok munkáltatói járulékait nem kell befizetni, a dolgozók járulékát csökkentették. Emellett a veszélyhelyzet alatt a munkáltató bármikor módosíthatja a munkaidő-beosztását. A diákhitelek törlesztését is felfüggesztik.

A Magyar Nemzeti Bank is előállt a maga javaslataival. A hiteltörlesztési moratóriumot korábban kérték, mint hogy a kormány bejelentette volna a terveit, de a csoknál és a babaváró hiteleknél a gyerekvállalási határidő kitolása, a könnyen elérhető, olcsó személyi hitelek, és kedvező költségű munkanélküli-biztosítások is a kéréseik között voltak, ahogy az is, hogy fél évig ne legyen díj- és kamatemelés, ha valaki nem utal olyan bankszámlára, amire a szerződése szerint muszáj lenne. Az MNB nem kötelezheti erre a bankokat, de ha a kérésnek nem tesznek eleget, akkor a kormányhoz fordulhat, hogy írjanak törvényt a javaslataikról.

Bod Péter Ákos még az előtt írt egy cikket a hvg.hu-ra, hogy a miniszterelnök bejelentette volna, milyen válságkezelő lépések jönnek. Azt javasolta: a gyereket nevelők és egyben munkát vállalók, az önálló vállalkozók, az átmeneti munkaleállást elszenvedők, valamint a kisvállalkozók kapjanak jelentős anyagi támogatást, és segítsék azokat a nagyvállalatokat is, amelyek vállalják, hogy nagy elbocsátások nélkül lesznek túl a válságon.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke pedig úgy fogalmazott lapunknak adott interjújában: pánikhelyzet van és tűzoltás, emiatt a bejelentetteken túl is szükség lehet újabb lépésekre, például a katafizetés felfüggesztésére a taxisokon kívül más ágazatokban dolgozó kisvállalkozások számára.

Nem úszta meg a forint sem a krízist. Hétfőn 340-ről 345-re esett a forint/euró árfolyam, kedden 348 forintra drágult egy euró. Ekkor már csak idő kérdése volt, hogy mikor érjük el a 350-es lélektani határt – ez a pillanat szerda délelőtt 11 órakor jött el. Sőt, aznap egészen 354-ig gyengült a forint. Csütörtökön folytatódott a szabadesés, az új történelmi mélypont a nemrég még elképzelhetetlennek tartott 359,26. Nem nehéz megfejteni, mi történt: a befektetők tömegesen menekítették a pénzüket a mienknél sokkal biztonságosabb devizákba.

©

Pénteken egy kicsit lehiggadtak a piacok. Egész 348,28-ig visszaerősödött a forint – bármikor máskor ez brutális mélypontnak számított volna, így viszont azt jelentette, hogy az egy naptári hét hétfője és péntekje közötti legnagyobb zuhanás a 2008. október 6-10. közötti maradt. Úgy tűnik, a 360-hoz közelítő szintet még ebben a feszült helyzetben is túlreagálásnak tartották a befektetők. A régió összes országának devizája kicsit magához tért, ráadásul az euró a dollárhoz képest látványosan erősödött, vagyis úgy tűnik, hogy a befektetők egy picit jobban megbíztak már Európában a hét végére, mint az azelőtti pár napban.

A relatív piaci nyugalomban része lehetett annak is, hogy világszerte jönnek elő a kormányok és a jegybankok olyan megoldásokkal, amelyekkel legalább a károkat minimalizálni lehet. Az amerikai kormány és a kongresszus akár 1000 milliárd dollárt is pumpálna a gazdaságba, az sem kizárt, hogy pénzosztás jön, ezer dollárt adnak minden felnőtt amerikainak. És a kisvállalkozásokon is világszerte próbálnak segíteni – a magyar kormány ebben nagyon lemaradt.

Az Európai Központi Bank 750 milliárd eurós értékpapír-vásárlási programot jelentett be. Ausztriában a kormány 38 milliárd eurós segélycsomagot hirdetett. A brit alapkamat történelmi mélypontra került, ezzel is a reálgazdaság felé terelve a tőkét. Az amerikai Fed nulla százalékra vágta az irányadó kamatot, az Európai Központi Bank, a kanadai, a brit, a japán és a svájci jegybank pedig a dollárcsereügyletek árának csökkentésével próbál segíteni, hogy a világ pénzintézetei alacsonyabb áron vehessenek fel rövid lejáratú kölcsönöket dollárban. Ennek ellenére például hétfőn, már az összehangolt lépések bejelentése után az amerikai tőzsde akkorát zuhant, mint 1987 óta sosem - ezt újabb lépésekkel tudta korrigálni a Fed. Az olajár pedig 18 éve nem látott mélységbe zuhant, miután a Goldman Sachs arra figyelmeztetett, hogy a járvány soha nem látott keresletcsökkenést okozhat.

A hét képe: a Gozsdu udvar a szerdai 15 órás boltzár után.

©

A szerencsésebb dolgozók home office-ban folytatják, de nagyon sok gyár már leállt. A legnagyobb pofon ezek közül a gazdaság számára az, ami az autóiparban történik. Leáll a győri Audi-gyár, a szentgotthárdi Opel-üzem, a Suzuki esztergomi gyárát is bezárják, és a kecskeméti Mercedes-gyárban sem lesz érdemi munka, jó esetben csak hetekig. Ez pedig mélyütés lesz az egész magyar gazdaságnak.

Sok más szektorban is komoly a krízis. A légi közlekedésben óriási a forgalomcsökkenés, a Budapest Airport már az utasforgalom teljes leállására is felkészült. A fürdőknél is egyre nagyobb a baj, pedig azok hivatalosan működhetnének. A turizmusban attól félnek, hogy az állami segítség ellenére is földbe áll az ágazat, igaz, legalább vannak hotelek, amelyeknek a tulajdonosai felajánlották, hogy karanténkórházzá alakíthatják át az épületet, ha kell. A Hunguest Hotels fel is függeszti a szállodáinak működését. Ez is magyarázhatja, hogy nagyot buktak a NER-hez köthető tőzsde cégek is, Mészáros Lőrinc például már nem is dollármilliárdos. Az is kiderült, hogy a budapesti vállalkozások négyötödének nincs vészforgatókönyve.

De az autógyárak dolgozóinak a munkahelye legalább megmaradt. A kisvárdai Háda 400 dolgozót küld el, és ez csak az első bejelentés volt a várható nagy leépítések közül. A kormány szerint százezres növekedés lehet a munkanélküliek számában, de Essősy Zsombor, a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezérigazgatója úgy számol, hogy akár egymillió fővel is nőhet a munkanélküliség, ha a külföldön dolgozó magyarok munkahelye is megszűnik, és ők hazajönnek. Bezzeg a kereskedelemben még munkaerőhiány is van. A jelek szerint a pánikszerű spájzolás miatt kezdenek komolyabb ellátási nehézségek kialakulni, de az ország élelmiszer-ellátása nincs veszélyben. A szűk keresztmetszet inkább a munkaerő, mintsem a készlet – áru van, csak nincs elég ember, aki összeszedné a raktárban, kirakná a polcra, házhoz szállítaná.

Eközben pedig a kormány terveiben nem látszik, miként védenék a dolgozókat. A veszélyhelyzet miatt a munkáltatóknak már nem kell 96 órával előbb szólniuk, ha módosítják a dolgozó munkaidejét. A Munka törvénykönyve bármely pontjától el lehet térni. Elvileg csak közös megegyezéssel, de válságban a dolgozók nagyon kiszolgáltatottak.

A veszélyhelyzet kihirdetése után a polgármesterekre hárult a helyi intézmények bezárása, ahogy nekik kell megbirkózniuk a lakosság kérdésözönével is. Ráadásul a finanszírozás megoldása is gyakran rájuk hárul.

Néhány faluban önkéntesek varrják az önkormányzati dolgozók számára a hiánycikknek számító maszkokat, van, ahol a háziorvosuknak a neten próbálnak védőeszközöket szerezni. Másutt viszont magát az orvost parancsolták el a munkától, mert idős.

Nagy kérdés az is, milyen változásokat hoz a járvány az ingatlanpiacon. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője arról beszélt: látványosan nő az eladásra kínált ingatlanok száma, pedig az lenne a logikus, hogy a bizonytalanság és a félelem halasztást okozzon az eladásokban. De egyelőre úgy tűnik, hogy „aki most vevőként a piacon marad, nyeregbe kerülhet, itt van újra az alkalmi vételek és az alkuk időszaka”.

A tranzakciószám nullára esésétől vagy a 2008-as válság mélységeitől egyik szakértő sem tart. Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője úgy számol: a következő hónapokban meredek áresés nem lesz, az hathat ki az árszintre, ha egész a nyár végéig korlátozott mozgás lenne a piacon. Arra is érdemes gondolni, hogy egy kontrollálhatatlanabb járvány a lakáspiac mellett az irodapiacot is érzékenyen érintené a kényszerű home office munkavégzés miatt.

De történt bármi a világon, aminek nincs köze a koronavírushoz? A spanyol király például megvonta a költségvetési támogatást a saját apjától, mert az offshore-botrányba keveredett. A MÁV sokak örömére bejelentette, hogy többé nem indít a Nyugati Pályaudvar és Szeged között megálló nélkül közlekedő vonatokat. Több mint 20 év után kivezették az Elmű és az Émász részvényeit a tőzsdéről, a 4iG konkurense, a Delta Technologies pedig szabálytalanságok miatt 105 millió forint bírságot kapott - és ennyi volt a héten minden gazdasági hírünk, amely nem függ össze a vírussal. Szívből reméljük, hogy hamarosan már lehet mással is foglalkozni, mint ezzel a krízissel.

Érdekli a gazdaság? Még több cikket talál Facebook-oldalunkon:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kovács Gábor Gazdaság

A kormány gyakorlatilag kukázta a munkavállalók jogait

A veszélyhelyzet miatt a munkáltatóknak már nem kell 96 órával előbb szólniuk, ha módosítják a dolgozó munkaidejét. A munka törvénykönyve bármely pontjától el lehet térni. Elvileg csak közös megegyezéssel, de válságban a dolgozók nagyon kiszolgáltatottak.

hvg.hu Gazdaság

Koronavírus a végeken: van, ahol 100 ezret ad az önkormányzat, máshol maguknak varrják a maszkot

A fertőtlenítés is pénzbe kerül, de az intézmények bezárása is fejtörést okoz a polgármestereknek. Néhány faluban önkéntesek varrják az önkormányzati dolgozók számára a hiánycikknek számító maszkokat, van, ahol a háziorvosuknak a neten próbálnak védőeszközöket szerezni. Másutt meg magát az orvost parancsolták el a munkától, mert idős.